hero image
dppi

10 legendás jelenet Senna és Prost F1-es rivalizálásáról

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2024/05/01 15:26
Ayrton Senna és Alain Prost rivalizálása legendássá vált a Forma-1-ben, akiket a valaha volt legjobbak közé sorolnak.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

A többség egyértelműen Sennát tartja minden idők legjobb F1-es versenyzőjének, aki még Prostot is képes volt felülmúlni. Nem egyszer nagyobb különbséggel tette ezt meg, amire még a kritizálói sem tudtak igazán mit mondani. Mondhatjuk ezt annak ellenére, hogy Prost egyértelműen a valaha volt egyik legjobb F1-es pilóta.

Ugyanazon korszakban versenyeztek, azzal a különbséggel, hogy Prost már 1980-ban tagja volt a száguldó cirkusz mezőnyének. Négy évvel korábban debütálhatott, mint a brazil, így lényegesen nagyobb tapasztalattal is rendelkezett a riválisához képest, akivel csapattársak voltak az F1 aranykorszaka alatt.

Rendkívül erős csapatot alkottak ketten, viszont a rivalizálás miatt a McLarennek bőven volt dolga a menedzseléssel. Számos olyan vita, feszültség maradhatott titokban, amikről csak nagyon kevesen tudhatnak, pedig érdekes lenne hallani a teljes történetet, melyről Senna már nem beszélhet, mivel 30 évvel ezelőtt elhunyt egy tragikus balesetben Imolában.

Senna Prost csapattársaként 14 győzelmet szerzett, míg Prost 11-et. A rajtelsőségeket tekintve óriási fölényben van a brazil, aki 26x volt pole-ban abban az időszakban, addig Prost csak 4x, viszont a versenyen futott leggyorsabb körök számában ő volt a nyerő 12-6 arányban. Dobogóra is többször állt, szám szerint 25x, Senna pedig 18x.

Ezen 32 verseny alatt mindketten egy világbajnokságot nyertek, ugyanakkor az ő esetükben nem is a számok igazán érdekesek, hanem az, ahogyan egymás ellen versenyeztek. Erről készült egy TOP-10-es videós összeállítás, amit erre a linkre kattintva nézhettek meg, emlékezvén Sennára, a nagy brazil világbajnokra.