hero image
dppi

42 éve, hogy Gilles Villeneuve utoljára dobogóra állt a halála előtt

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2024/04/25 09:57
Gilles Villeneuve San Marióban még dobogós volt a Ferrarival, majd nem sokkal később életét vesztette Belgiumban.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

Gilles Villeneuve, Jacques Villeneuve édesapja egy több mint jó versenyző volt, aki világbajnok lehetett volna. Kegyetlen volt vele a sors, és csak a 33. életévében járt, amikor utolérte a halál egy tragikus balesetben a Belga Nagydíj edzésnapján, ami sokakat megrázott, és ismét bizonyította az F1, hogy nagyon veszélyes.

Villeneuve egy rendkívül veszélyes korszakban versenyzett, és már a 70-es évek végén rajthoz állt. Sőt, 1979-ben második lett, majd jött két rosszabb szezon, ami óriási visszaesés volt számára, míg 1982-ben életét vesztette. Csak a 30-as évei elején járt, sikeresek idények lehettek volna előtte, és a Ferrari versenyzőjeként ünnepelt sztárnak érezhette magát.

42 éve ezen a napon állt utoljára rajthoz a Forma-1-ben, és akkor még nem tudhatta, hogy hamarosan véget ér a földi pályafutása. A sors furcsa fintora, hogy a Ferrari versenyzője dobogós volt, ami egyúttal a 13. ilyen esemény volt számára. A futamot Pironi nyerte a másik Ferrarival, m így Alboreto lett a harmadik.

Akkoriban a Ferrari 82 győzelemnél tartott, addig a Tyrrell 70. dobogóját ünnepelhette, míg a Renault 20. alkalommal lehetett ott a pole-ban. Arnoux nyerte az időmérőt a csapattársa, Prost előtt, aki közel 0,5 másodpercet kapott, majd jött a két Ferrari Villeneuve-Pironi sorrendben. A versenyt mindkét Renault motorgondok miatt fejezte be idő előtt, ami nagyon sokba került számukra.