Hihetetlen, hogy már 43 éve annak, hogy Alain Prost először állt fel a dobogóra a Forma-1-ben , ami akkoriban még igencsak veszélyes volt.

Alain Prost egy nagyon veszélyes korszakban mutatkozott be a Forma-1-ben, a 80-as évek hajnalán. Ugyan az őrült 70-es évek után sok minden változott az F1-ben, többek között a biztonságot illetően is, még mindig veszélyes volt, jobban, mint azt bárki is gondolta volna.

Ugyanakkor Prost sem úgy ült autóba, hogy félelem dolgozott benne, viszont nála is eltelt pár év, amíg világbajnokká válhatott. Igaz, már 1981-ben a dobogó közelébe került, amikor 5. lett, majd egy esztendővel később egy hellyel előrébb lépett, és akkora már mindenki látta benne a világbajnoki potenciált.

1983 volt az első olyan éve, melynek ideje alatt a világbajnoki címért harcolt, és mindössze 2 ponttal maradt le Nelson Piquet mögött. 1984-ben még ennél is kisebb volt a különbség a győztes javára, ugyanis Niki Lauda fél ponttal nyerte meg a bajnokságot. Sokan összeomlottak volna két ilyen szezon után, mivel Prost már a 80-as évek közepe előtt kétszeres világbajnoknak mondhatta volna magát.

A sors később kegyesebb volt vele, ugyanis 1985-ben és 1986-ban nem talált legyőzőre, ahogyan 1989-ben és az utolsó évében, 1993-ban sem. Nem tudjuk, mi történt volna, ha nem vonul vissza ideje korán, de úgy döntött, a csúcson fejezi be, amit nem sokan tettek meg a Forma-1-ben, már csak a pénz miatt sem.

A mai dátum pedig amiatt emlékezetes, mert 1981-ben ezen a napon Prost megszerezte az első dobogóját. A Renault versenyzőjeként lett harmadik Argentínában Reutermann és a későbbi bajnoki riválisa, Piquet mögött. A brazilnak ez volt pályafutása negyedik győzelme, addig Reutemann már 40x állhatott ott a dobogón.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL