Ayrton Senna ekkor még csak a szárnyait bontogatta, és készült arra, hogy a Forma-1-ben is letegye a névjegyét, míg Nelson Piquet már futamot nyert.

A 80-as évek hajnalán, az 1980-as szezonban is voltak nagyobb nevek a rajtrácson. Több olyan versenyző is szerepelt a futamokon, akik a karrierjük alatt világbajnokok lettek, és sokat tettek hozzá a kategóriához. Piquet, Fittipaldi, Scheckter, Rosberg, Jones és Andretti is ott voltak a mezőnyben.

Ezzel együtt szintén nagy névnek számított Patrese, Watson, Pironi, Mass, Arnoux, Regazzoni, Villeneuve, Laffite, Reutemann. Leírni is furcsa, hogy mekkora nevek voltak ott akkor, akik mind kiváló pilóták, de mégsem nyerhettek világbajnokságot. Többen már nincsenek velünk, Gilles Villeneuve is tragikus módon hunyt el.

A 80-as évek szintlépést jelentett, sokat javult a biztonság a 70-es évekhez képest, de még mindig nagyon veszélyes volt a sport. 44 évvel ezelőtt sem volt ez másképp az 1980-as amerikai futamon Long Beachen, amire sokan emlékeznek. Ez volt ugyanis az a hétvége, amikor Piquet megérkezett az F1-be.

Először az időmérőn jelezte a Brabham volánja mögött, hogy jobb vele vigyázniuk a többieknek. Senki nem futott nála jobb időt, és nem mellesleg ez volt az első rajtelsősége is, aminek nagyon örült. Akkor még csak álmozott arról, hogy a futamon is övé lesz az első hely, ami végül így lett, így duplázott.

Életében akkor nyert először, míg Fittipaldi utoljára állhatott fel a dobogóra. A legendás világbajnok 35 dobogóval a háta mögött köszönt el, addig Andretti a 100. nagydíján állt rajthoz, mely szintén jubileumnak számított. A címet végül Alan Jones húzta be Piquet előtt, addig a csapatoknál a Williams dominált 120 ponttal a 60 pontos Ligier előtt.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL