hero image

5 piros zászló és Verstappen-pole Imolában, Norris a kicsúszásával együtt is harmadik!

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Egészen közelről Leclerc csattanása a Ferrarival a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Vettel első győzelme a Red Bullal a hatalmas kínai káoszban

FORMA-1

Belsőkamerás videón Lando Norris szenzációs esős köre a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Videós összefoglaló a Kínai Nagydíj őrült sprint időmérőjéről

Motorsport.hu
2022/04/22 16:02
Max Verstappen és Charles Leclerc foglalhatja majd el az első rajtsort a holnapi sprintfutamon, míg az időmérő végén hibázó Lando Norris és Kevin Magnussen foglalhatja el a harmadik és negyedik rajtpozíciót.
Ajánlott Videós összefoglaló a Kínai Nagydíj őrült sprint időmérőjéről

Száradó pályán vette kezdetét az Emilia-Romagna Nagydíj időmérő edzése, ami a sprintes hétvége miatt péntek délután került megrendezésre. A csapatok és a pilóták sem voltak könnyű helyzetben, hiszen mindössze egy, nedves pályán rendezett szabadedzésen volt túl a mezőny.

A versenyzők egy része rögtön slick gumikkal hajtott pályára, az első percek után pedig Stroll állt az élen, mögötte Bottas következett. Albon időmérője nem tartott sokáig, ugyanis a hátsó fékje lángra lobbant, emiatt pedig piros zászlóval félbe is szakították a kvalifikációt.

Az újraindítás után a két Mercedes továbbjutása sokáig veszélyben forgott, végül Russell és Hamilton is továbbment, igaz, utóbbi mindössze 4 ezreddel előzte meg a kieső Cunodát. Az 5 kieső így Cunoda, Gasly, Latifi, Ocon és Albon lett.

A Q1 és a Q2 közötti szünetben pedig elkezdtek megjelenni az esőfelhők a pálya felett, így a mezőnynek gyorsan cselekednie kellett, és rögtön ki is jöttek a pályára a pilóták. Verstappen állt az élre Sainz, Norris és Perez előtt, azonban hamarosan jött a piros zászló.

Sainz ugyanis a 3-as szektorban vesztette el az irányítást a Ferrari felett, miután agresszívan ráhajtott a kerékvetőre, ezt követően a falban találta magát, félbeszakították a kvalifikációt, az eső pedig újra rákezdett.

Ennek következtében versenyképes köröket már nem láthattunk a Q2-ben, így Russell, Schumacher, Hamilton, Csou és Stroll esett ki, így nekik nem lesz könnyű dolguk a holnapi sprintfutamon.

A két Red Bull, a két Ferrari, a két McLaren, valamint Alonso, Magnussen, Vettel és Bottas jutott be a legjobb 10-be, hogy harcba szálljon a sprintfutam pole-jáért – persze Sainz csak papíron volt ott a Q3-ban, kört már nem tudott futni.

A trükkös körülmények miatt sok hibát is láthattunk a versenyzőktől, sőt piros zászlós megszakítás is volt Magnussen miatt, aki kicsúszott a kavicságyba, de szerencséjére kicsit később vissza is tudott jönni.

Verstappen az élre állt, míg Bottas kocsija megállt a pálya szélén, így újabb piros zászló jött, a sorrend pedig Verstappen, Leclerc, Norris, Magnussen, Alonso, Ricciardo, Perez, Bottas, Vettel, Sainz volt.

3 perce maradt a pilótáknak a javításra, rögtön a pályára is siettek, de hiába, ugyanis a második szektorban Norris kicsúszott, így előbb sárga, majd piros zászló jött, és már nem indították újra az időmérőt.

Ezzel tehát Verstappené a pole, mellőle Leclerc indulhat a holnapi sprinten, majd Norris, Magnussen, Alonso, Ricciardo, Perez, Bottas, Vettel és Sainz következik. A sprint holnap 16:30-kor rajtol, előtte pedig 12:30-tól jön a második szabadedzés.