50 évvel ezelőtt ezen a hétvégén Niki Lauda szabályosan berúgta az ajtót a Forma-1-ben, és megmutatta, jobb nem szórakozni vele a Ferrarinál.

Niki Lauda a valaha volt egyik legjobb versenyző, nemcsak a Forma-1-ben, hanem összességében is. Nem sokan lettek volna képesek arra, amit véghez vitt a súlyos égési sérülései után, amik csodával határos módon nem kerültek az életébe. Döbbenetes, hogy miket élt át, és milyen gyorsan visszaült az autóba.

Sokan mások visszavonultak volna, vagy legalább egy évet kihagynak. Lauda nemcsak hogy visszatért, újra és újra nyert. Az a három világbajnoki cím, mely a neve mellé került, igencsak beszédes. Ráadásul egy olyan korszakban ért fel a csúcsra 1975-ben, 1977-ben és 1984-ben, amikor több mint veszélyes volt az F1.

Lauda, aki 2019 óta nem lehet velünk, 70 éves korában hajtotta örök álomra a fejét. Majdnem 1600 kört vezetett az élen, ami több mint 7 ezer versenykilométernek felel meg, és ez megint olyasvalami, amit nem kell magyarázni, ahogyan azt sem, hogy 25 futamgyőzelmet szerzett, bár ennél sokkal jobb versenyző volt.

54 alkalommal állt dobogóra, tehát a futamai több mint 30%-át a dobogón fejezte be. A 24 leggyorsabb kör is beszédes, akárcsak az a 24 rajtelsőség, mellyel csak tovább növelte az égiszét a Forma-1-ben. Különleges ez a hétvége, mert 50 évvel ezelőtt szerezte meg az első rajtelsőségét Niki 1974-ben Dél-Afrikában.

Kyalamiban volt a futam, és a Ferrarinak versenyzett. A Ferrari volánja mögött végül egy olyan időt rakott össze, amivel szabályosan berúgta az ajtót. Carlos Pace sem tudott erre mit reagálni a második helyen, ahogyan a többiek sem. Nem mellesleg olyan nevek voltak a mezőny tagjai mint Fittipaldi, Scheckter, Hulme, Hunt és G. Hill, akik mind világbajnokok lettek.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL