hero image
dppi

56 éve szerezte meg 30. dobogóját minden idők egyik legjobb F1-es világbajnoka

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2024/05/12 11:04
Sajnálatos módon Graham Hillnek sem adatott meg hosszú élet, mondhatni fiatalon hunyt el, még 50 éves sem volt.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

Graham Hill egy olyan legenda, akit nem véletlenül tartanak a valaha volt egyik legjobb F1-es versenyzőnek. Egyáltalán nem érdemeletlenül, és ugyan két világbajnoki címet szerzett, azok sokkal többet értek, már csak a veszélyes korszak miatt is, amiben versenyzett 1958 és 1975 között.

1962-ben és 1968-ban ért fel a csúcsra a jóképű brit, akinek különleges stílusa volt. Jegyezzük meg, 1963 és 1965 között háromszor volt második a bajnokságban, tehát három egymást követő alkalommal maradt le a címről.

Összesen 14 győzelmet, 13 rajtelsőséget és 36 dobogót gyűjtött, ami szép eredmény. 175 nagydíjon állt rajthoz, ami ugyancsak sokat elmond, és többszörösen túlélte magát ezeken a versenyeken. Mai szemmel hihetetlenül puritán körülmények között versenyzett, és szinte semmi nem védte meg.

Neki sem adatott meg a hosszú élet, 1975 novemberének utolsó felében hunyt el 46 évesen, nem sokkal azután, hogy bejelentette, visszavonul. A sors furcsa fintora, hogy repülőgép-balesetben hunyt el, saját gépén lelte halálát, amikor Franciaországból Angliába indult vissza a barátaival egy tesztről. Nem volt túlélője a szerencsétlenségnek, az egész világot megrázta az, ami a legendás bajnokkal történt.

56 évvel ezelőtt még versenyzett, és ezen a napon gyűjtötte be a 30. dobogóját, illetve a 11. győzelmét Spanyolországban a Lotus volánja mögött. Ez volt a Lotus 31. győzelme, míg a McLaren először állhatott dobogóra Hulme-nak köszönhetően.