hero image
dppi

A brit parlament felsőházából érte támadás az FIA elnökét

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Belsőkamerás videón Leclerc rajtelsőséget érő köre Monacóból

FORMA-1

Videón az őrületesen izgalmas Monacói Nagydíj időmérő edzése

FORMA-1

Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

FORMA-1

Videó: Verstappen „falazása” a monacói Q3-ból

Motorsport.hu
2023/01/28 06:59
Az FIA elnökét, Mohamed bin Szulajmot azzal vádolta a brit Lordok Házának egy képviselője, hogy „lovagiatlan” és „amatőr” módon félresöpörte kritikáját, válasz nélkül.
Ajánlott Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

Paul Scriven, a Liberális Demokraták képviselője egyike azon 90 EP-képviselőnek, akik tavaly márciusban levélben fordultak bin Szulajmhoz, hogy kifejezzék aggodalmukat, amiért a Forma-1 annyi versenyt tart közel-keleti államokban, attól tartva, hogy azok így akarják tisztára mosni a nevüket.

Tíz hónappal később Scriven ezúttal nyílt levelet címzett az FIA-elnöknek, elsősorban azt kifogásolva, hogy legutóbbi levelére nem kapott választ: „Közel egy év telt el, mióta megkapta ezt a levelet, mégsem adatott meg nekünk, hogy olvashassuk válaszát. Az, hogy nem válaszolt komoly aggályainkra mélyen amatőr és lovagiatlan.”

„Miért gondolja, hogy a parlementi képviselőkkel nem kell foglalkoznia? Úgy gondolja, hogy az emberi jogokkal és az FIA lépéseivel kapcsolatos aggályok nem érdemelnek vizsgálatot? Azért írtunk önnek, mert közérdekű ügyekben vannak aggodalmaink és az FIA-tól nyíltságot és átláthatóságot várunk.”

„Csak a tisztánlátás végett, továbbra is várom a válaszát a 2022. március 16.-i keltezésű levelünkre, ezt a levelet pedig az átláthatóság és a közérdek nevében nyilvánossá teszem.”

Scriven Twitteren is kitett egy posztot, ahol szintén bin Szulajmmal szembeni ellenérzéseit firtatta, emellett a levélben annak is hangot adott, aggódik, amiért az FIA akadályozza pilótáinak a szólásszabadságát.

A motorsportot irányító szervezet a tavalyi szezon végén írta át a szabályokat, tisztázva, hogy a jövőben a versenyzőknek írásos engedélyt kell kérnie az FIA-tól, mielőtt politikai, vallási vagy személyes megnyilatkozásokat akarnak tenni.

„Nagy aggodalommal értesültem az FIA döntéséről, miszerint elnyomják a Forma-1 versenyzőinek hangját az általuk politikainak nyilvánított kinyilatkoztatások terén, ami arra szolgál, hogy a sorozatot vendégül látó országokat védje az igazságtalanságaik felszínre kerülésétől.”

„Számomra egyértelmű, hogy ez a szabály a legtöbbször felszólaló pilótát, Sir Lewis Hamiltont hivatott célozni, akinek a borzasztó emberi jogi kihágásokat elkövető országokkal, különösen Bahreinnel és Szaúd-Arábiával szembeni felszólalásai kétségtelenül nem szórakoztatták ezen országok korrupt és bántalmazó rezsimjeit.”

Scriven levelével együtt bin Szulajmnak nem ez lesz élete legjobb hete, korábban a Forma-1 vezetése találta meg, miután „túlzónak” nevezte a sorozat állítólagos 20 milliárd dolláros árát, miután felmerült, hogy a szaúdi állami vagyonkezelő tavaly ajánlatot tett a Liberty Mediának.