hero image

A Forma–1 felbontotta az Orosz Nagydíj szerződését

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Belsőkamerás videón Leclerc rajtelsőséget érő köre Monacóból

FORMA-1

Videón az őrületesen izgalmas Monacói Nagydíj időmérő edzése

FORMA-1

Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

FORMA-1

Videó: Verstappen „falazása” a monacói Q3-ból

Motorsport.hu
2022/03/03 19:49
A Forma–1 közleményben erősítette meg, hogy az Orosz Nagydíj megrendezésére kötött szerződést felbontották.
Ajánlott Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

A Forma–1 felbontotta szerződését az Orosz Nagydíj promóterével, a Rosgonki-val, ezzel véget ért Oroszország nyolcéves jelenléte a versenynaptárban. A döntés válaszul született az Ukrajnában zajló orosz invázióra, amelynek következtében a 2022-es Orosz Nagydíjat eredetileg „felfüggesztették".

Az Orosz Nagydíjat 2014 óta minden szezonban a Szocsi Autodromban rendezték meg, az első versenyt Lewis Hamilton nyerte meg. A helyszín a Mercedes fellegvárává vált, ugyanis minden egyes futam után győztes trófeával távoztak a pályáról, többek között a 2021-es drámai, esős futam után is.

Még 2017-ben a Forma–1 2025-ig meghosszabbította szerződést a folytatására, valamint hosszú távú szerződést kötött a főszponzor VTB Groupmal. Most azonban az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók részeként megerősítették, hogy a Rosgonkival kötött szerződést felbontották.

A Forma–1 egyértelművé tette álláspontját az Orosz Nagydíj jövőjével kapcsolatban, és csütörtök reggel egy egysoros nyilatkozatot adott ki. A közlemény így szólt: „A Forma–1 megerősítheti, hogy felbontotta szerződését az Orosz Nagydíj promóterével, ami azt jelenti, hogy Oroszországban a jövőben nem rendeznek futamot".

Ez a sportág legújabb döntése, amellyel szankcionálja Oroszországot, miután egy hete számos sportszervezet fordított hátat az országnak. Annak ellenére, hogy az összes orosz és fehérorosz versenyző eltiltását követelték, az orosz pilóta, Nyikita Mazepin semleges versenyzőként, az FIA zászlaja alatt versenyezhet tovább az idei szezonban.