hero image
dppi

A Liberty le akarja váltani Bin Szulajmot, már az utódját is kinézték – német sajtó

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón a 2024-es F1-es tesztek leggyorsabb köre – on-board a Ferrarival!

FORMA-1

Videón, ahogy lelassul a Red Bull a bahreini F1-es teszteken

FORMA-1

Amatőr felvételen a kiszivárgott 2024-es Red Bull (videók)

FORMA-1

Együtt tesztelt Hamilton és Alonso Spanyolországban

Motorsport.hu
2023/01/31 18:59
Az elmúlt hetek történései után nem igazán lepődnénk meg, ha ez a hír valóban igaz lenne. A Liberty Media egy német jelentés szerint azt szeretné, ha nem Mohammed bin Szulajm lenne az FIA elnöke a folytatásban, és már egy megfelelő utódot is kinéztek.
Ajánlott 39 éves lett Lewis Hamilton

A Forma–1 vezetősége és az elnök közötti konfliktusok lényegében már a tavalyi szezonra nyúlnak vissza. Már akkor is láthattunk egy-két olyan esetet, mellyel Bin Szulajm némileg kihúzta a gyufát a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait birtokló szervezetnél.

Emlékezhetünk például a sprintfutamok száma körüli vitára vagy a 2023-as versenynaptár idő előtti közzétételére, idén ezekhez pedig még több kétes eset csatlakozott, miközben még el sem indult a sorozat tényleges idénye.

Bin Szulajm gyakran osztja meg gondolatait a saját közösségi oldalán, és nem volt ez másként például akkor sem, amikor az Andretti bejelentette, hogy a Cadillac csatlakozott hozzájuk, és közös erővel szeretnének bejutni az F1-be.

Miközben az elnök ezt boldogan fogadta és támogatását fejezte ki a projekt kapcsán, addig az F1 óvatosan fogalmazott a témában. Ezek után jött az, hogy híre ment, az F1-et 20 milliárd dollárért meg akarta vásárolni Szaúd-Arábia, de a Liberty nemet mondott rá.

Bin Szulajm ismételten a közösségi oldalán mondta el gondolatait, melyek azonban visszafelé sültek el, és az FIA elnökeként olyan dologról beszélt, amelyről nem lett volna szabad, így az F1 egy válaszlevélben még a jogi lépéseket sem zárta ki a szövetség ellen.

Végül pedig egy szexista botrányba is belekeveredett, miután előkerültek a 20 évvel ezelőtti megjegyzései a nőkkel kapcsolatban, így a szövetség szóvivőjének kellett magyarázkodnia és mindenkit meggyőznie arról, hogy Bin Szulajm ma már nem azokat a nézeteket vallja.

És akkor a versenyzők politikai megnyilvánulásainak korlátozását még nem is említettük. A lista tehát igen hosszúra nyúlt az utóbbi időszakban, és emiatt talán az F1 úgy érzi, hogy változásra lenne szükség, mert ez a sok kétes eset rossz hatással van a sportág imázsára.

Nem véletlen talán, hogy a német újságíró, Ralph Bach a Sport1.de-n arról ír, hogy a Benetton és a BAR korábbi csapatvezetője, Dave Richards lehet esetleg az utód, mivel a Liberty őt szemelte ki, ráadásul maga Richards is hajlana a dologra.

Ahhoz persze, hogy Bin Szulajmot el lehessen távolítani a pozíciójából, valami nagyon súlyos szabálysértést kellene elkövetnie, amire eddig nem került sor. Bár látva, hogy mik történtek az elmúlt időszakban, talán már ez sem lenne meglepő történés.

A Forma–1-ben látszólag most egy komolyabb hatalmi harc kezd kibontakozni a kereskedelmi jogok birtokosa és a Nemzetközi Automobil Szövetség között, ami némileg beárnyékolja az új szezon kezdetét, még ha az egy picikét odébb is van. Csak remélni tudjuk azonban, hogy mindez nem fogja elvenni a rivaldafényt a pályán zajló eseményekről.