hero image
dppi

A McLaren szerint a Red Bullnak körültekintőbben kell fejlesztenie a büntetése miatt

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Keményen beszólt a McLaren versenyzője Oconnak Imolában

FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

Motorsport.hu
2023/01/11 18:14
A wokingi alakulat technikai igazgatója, James Key arra számít, hogy a Red Bull óvatosabban választja majd meg azokat a területeket, amelyeken komolyabb fejlesztéseket hajt végre, tekintettel a csapat korlátozott szélcsatorna-idejére.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

Néhány hónapja zárult le az FIA vizsgálata, amely megállapította, hogy a Red Bull Racing megszegte a 2021-es költségvetési sapkára vonatkozó szabályokat és a megengedettnél több pénzt költöttek.

Mivel az FIA értelmezése szerint az 1.8 millió dolláros túlköltekezés kisebb szabálysértésnek minősül, hétmillió dolláros pénzbüntetést szabtak ki a csapatra, valamint az aerodinamikai fejlesztésre fordítható idejük tíz százalékától is megfosztotta őket.

Az új szabályok szerint az aktuális konstruktőri világbajnoknak eleve a kevesebb idő állna rendelkezésére a szélcsatornában, a büntetés után viszont a Red Bull mindössze az alap idő 63 százalékát töltheti majd aerodinamikai teszteléssel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy összesen 320 tesztet futtathatnak le, miközben például a Ferrari tizenkét százalékkal többet.

Adrian Newey, az energiaitalosok tervezője nemrégiben úgy nyilatkozott, ha elég okosan gazdálkodnak a lehetőségeikkel, akkor nem látszik majd meg a teljesítményükön a szankció.

Mclarenes kollégája, James Key nagyjából egyetért ezzel és mint mondta, szerinte jobban át kell majd gondolniuk a fejlesztések során, mire fordítanak energiát.

„Kicsit körültekintőbbe kell megválasztani a prioritásokat. Az elmúlt években az aerodinamikai tesztelési korlátozásokkal, valamint a költségplafon bevezetésével egyébként is alkalmazkodni kellett a helyzethez és mindenki igyekszik kidomborítani az erősségeit“ - magyarázta Key.

„A lehető legtöbbet próbáljuk kihozni a helyzetből, és ha a következő szezonra visszatérsz, magaddal viszed a tapasztalataidat, hatékonyabbá válsz.“

„Egy ilyen büntetés minden csapatra negatív hatással lenne, de a valóság az, hogy meg kell próbálni alkalmazkodni és körültekintőbben megválasztani a csatákat, amelyekbe beleállsz“ - fogalmazott a McLaren műszaki igazgatója.