hero image

A Petronas mossa kezeit: Nem az üzemanyag miatt lassú a Mercedes idén

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Belsőkamerás videón Leclerc rajtelsőséget érő köre Monacóból

FORMA-1

Videón az őrületesen izgalmas Monacói Nagydíj időmérő edzése

FORMA-1

Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

FORMA-1

Videó: Verstappen „falazása” a monacói Q3-ból

Motorsport.hu
2022/05/10 14:53
Egyértelmű, hogy a Mercedes 2022-ben küszködik. Több területen sem tűnik elég versenyképesnek a csapat ahhoz, hogy felvegye a versenyt a Ferrarival és a Red Bull Racinggel, de ez nem az üzemanyag-beszállító miatt van. Ezt a Petronas jelentette ki a La Gazzetta Dello Sportnak adott interjúban.
Ajánlott Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

Az E10-es üzemanyagot az idei szezonban használják először. Ez azt jelentette, hogy az üzemanyag-beszállítóknak a csapatok motorosztályaival együtt keményen kellett dolgozniuk az elmúlt télen, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. A Mercedes eleinte attól tartott, hogy az új üzemanyag bevezetésével mintegy húsz lóerő veszik el, de végül kiderült, hogy a teljesítmény megegyezik az előző szezonéval.

Ezt Andrea Dolfi, a Petronas első számú vezetője is elismeri: „Ha azt kérdezik tőlem, hogy az etanol százalékos aránya meghatározza-e a teljesítményt, azt mondom, hogy nem. A tíz százalék nem okozott különösebb problémát”. Amikor az olasz sportlap ezután megkérdezte, hogy a Mercedes problémái kizárólag a pattogás jelenségével kapcsolatosak-e, vagy a motorral is vannak gondok, Dolfi ezt válaszolta: „Csak annyit mondhatok, hogy a motorral kapcsolatban kitűzött céljainkat mind teljesítettük.”

2014-től a Mercedes tulajdonképpen a motor tekintetében a vezető csapat volt a Forma-1-ben. Ebben természetesen nagy szerepe volt a Petronasnak is, köszönhetően az üzemanyagoknak és kenőanyagoknak, de 2021-től már nem volt olyan domináns a német alakulat a motorok tekintetében, mint korábban. A Hondának sikerült nagy lépést tennie előre, idén pedig a Ferrari tért vissza az élre.

„Nem szeretek másokról beszélni, de emlékszem a Ferrari katasztrofális éveire, és arra, amikor a Red Bull Honda-motorja nem bírta a strapát." A válaszhoz nem fűzött bővebb kontextust, de hihetőnek tűnik, hogy a 48 éves olasz arra céloz, hogy elkerülhetetlen volt, hogy a két csapat közelebb kerüljön egymáshoz, mert a korábbi években egyszerűen csak nem jött ki nekik a lépés.