hero image

A Petronas mossa kezeit: Nem az üzemanyag miatt lassú a Mercedes idén

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Verstappen ellen több mint nehéz az élet a pályán (videó)

FORMA-1

Videón Gasly hatalmas előzése Abu Dhabiból, majd kapott egy pofont

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

Motorsport.hu
2022/05/10 14:53
Egyértelmű, hogy a Mercedes 2022-ben küszködik. Több területen sem tűnik elég versenyképesnek a csapat ahhoz, hogy felvegye a versenyt a Ferrarival és a Red Bull Racinggel, de ez nem az üzemanyag-beszállító miatt van. Ezt a Petronas jelentette ki a La Gazzetta Dello Sportnak adott interjúban.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

Az E10-es üzemanyagot az idei szezonban használják először. Ez azt jelentette, hogy az üzemanyag-beszállítóknak a csapatok motorosztályaival együtt keményen kellett dolgozniuk az elmúlt télen, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. A Mercedes eleinte attól tartott, hogy az új üzemanyag bevezetésével mintegy húsz lóerő veszik el, de végül kiderült, hogy a teljesítmény megegyezik az előző szezonéval.

Ezt Andrea Dolfi, a Petronas első számú vezetője is elismeri: „Ha azt kérdezik tőlem, hogy az etanol százalékos aránya meghatározza-e a teljesítményt, azt mondom, hogy nem. A tíz százalék nem okozott különösebb problémát”. Amikor az olasz sportlap ezután megkérdezte, hogy a Mercedes problémái kizárólag a pattogás jelenségével kapcsolatosak-e, vagy a motorral is vannak gondok, Dolfi ezt válaszolta: „Csak annyit mondhatok, hogy a motorral kapcsolatban kitűzött céljainkat mind teljesítettük.”

2014-től a Mercedes tulajdonképpen a motor tekintetében a vezető csapat volt a Forma-1-ben. Ebben természetesen nagy szerepe volt a Petronasnak is, köszönhetően az üzemanyagoknak és kenőanyagoknak, de 2021-től már nem volt olyan domináns a német alakulat a motorok tekintetében, mint korábban. A Hondának sikerült nagy lépést tennie előre, idén pedig a Ferrari tért vissza az élre.

„Nem szeretek másokról beszélni, de emlékszem a Ferrari katasztrofális éveire, és arra, amikor a Red Bull Honda-motorja nem bírta a strapát." A válaszhoz nem fűzött bővebb kontextust, de hihetőnek tűnik, hogy a 48 éves olasz arra céloz, hogy elkerülhetetlen volt, hogy a két csapat közelebb kerüljön egymáshoz, mert a korábbi években egyszerűen csak nem jött ki nekik a lépés.