Max Verstappen vezetésével több pilóta is úgy gondolja, hogy Miami csillogása sem tudja letaszítani Monacót az F1 koronaékszerét jelentő pozícióból.

A Monacói Nagydíj fénye mintha megkopott volna némileg az utóbbi években, köszönhetően a legtöbbször vonatozást hozó versenyeknek, ahol ha nem érkezik eső vagy valamilyen váratlan esemény, akkor szinte lehetetlen előzni, főleg a 2017 óta meglévő szélesebb autókkal.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy milyen lesz a viadal az idei szabályok mellett, de azért azt talán előre is ki lehet jelenteni, hogy vélhetően nem fogunk sokkal több előzést és akciót látni, mint korábban.

Hiába azonban a nem túl izgalmas versenyek, a pilóták és a Forma–1 egésze is szívesen jár vissza a hercegségbe, már csak annak körítése miatt is. Az olyan futamok érkezésével viszont, mint a most debütált Miami Nagydíj vagy a jövőre érkező Las Vegas-i Nagydíj, egyesek úgy vélik, Monaco ideje talán lejárt.

Verstappen ugyanakkor továbbra sem érzi úgy, hogy a verseny státusza veszélybe került volna. „Nem hinném, hogy Monacót le lehetne cserélni” – vélekedett a múlt hétvégi viadal győztese. „Monacónak elképesztő történelme van, ezt pedig időbe telik felépíteni.”

„Miami is teljesen eltér tőle, sokkal több a hely, és az atmoszféra is egészen más. Másfajta kultúrával szembesülünk, ami szintén jó, mert unalmas lenne mindig ugyanabban a kultúrában vezetni. Szóval meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az ilyen pályák, mint Monaco, valamint az épített aszfaltcsíkok között.”

Esteban Ocon is azok közé tartozott, akik védelmébe vették a patinás versenyt, már csak azért is, mert az szomszédos hazájával, Franciaországgal. „Egyetértek Maxszal, Monaco valóban igazán különleges. Mögötte áll a történelem is, és úgy sehol máshol nem versenyzel, ahogyan ott.”

„Muszáj jól teljesítened az időmérőn, mert a futamon nagyon nehéz előznöd, ezért komoly kockázatot kell vállalnod, tehát ez teljesen eltér mindentől.” A Monacóban élő Valtteri Bottas még hozzátette: „Annyira jó elmenni ezekre az eseményekre. Monaco pedig mindig Monaco marad, már csak a történelme miatt is.”

Az F1-be idén visszatérő, és ezzel Monte Carlóban újra lehetőséget kapó Kevin Magnussen csak annyit tudott mondani a téma kapcsán, hogy „imádja Monacót”, ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni.

Az ottani viadalt egyébként május végén rendezik, közvetlenül a Spanyol Nagydíj utáni hétvégén, és idéntől már a megszokott lebonyolítás szerint, tehát nem csütörtökön kezdődik majd a program, hanem pénteken.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL