Bár a Mercedesnek nem osztottak lapot a Forma-1 2022-es világbajnoki címéért folyó küzdelemben, Toto Wolff csapatfőnök a drámai szezonzárót felidézve úgy gondolja, a tavalyi vereséget nehezebb volt elviselni.

Nehéz szezonja volt a Mercedesnek a Forma-1-ben, a nyolcszoros konstruktőri világbajnok ugyanis lassan jött rá új autója problémáinak okaira. Bár az év második felében felzárkóztak a Red Bullra és a Ferrarira és Brazíliában az első kettős győzelem is összejött nekik, a harmadik helyen maradtak.

Toto Wolff csapatfőnök azonban továbbra is úgy érzi, a tavalyi idény volt a fájdalmasabb: „Kétségtelen, mert a tavalyi évben erősek voltunk és pár másodperc alatt dőlt össze minden” – idézi fel a szezonzárót, ahol egy futam végi biztonsági autós fázis és Michael Masi versenyigazgató furcsa döntése után Max Verstappen megelőzte Lewis Hamiltont és megszerezte a bajnoki trófeát.

„Tudtuk, mi történt, nem a mi kezünkben volt a sorsunk. Ez volt az első alkalom tinédzserkorom óta, hogy a kontroll kicsúszott a kezemből. Ez teljesen az értékeim ellen van. Mivel idén az elejétől kezdve tudtuk, hogy az autó nem elég jó, tudtuk, hogy lépésről lépésre fogunk haladni, de mindig, amikor azt hittük, megoldottunk egy problémát, előjött egy újabb.”

„Ott kezdtük el látni, hogy hol tud ez a nem túl jó autó teljesíteni. Ezekre a pályákra igyekeztünk összpontosítani, mert tudtuk, hogy a nehezebbeken, mint Abu-Dzabi, csak a károkat tudjuk mérsékelni. Szóval ez a mi hibánk volt, a tavalyi pedig nem. Most mi vagyunk a felelősek, tudtuk, hogy a többiek jobb munkát végeztek. Ez a meritokrácia és nincs vele semmi gond.”

Hamilton első nyeretlen szezonjáról elmondta: „Tavaly sokkal rosszabb volt a helyzet. Akkor nem a saját rossz teljesítményünk miatt veszítettük el, idén viszont megérdemeltük, hogy kikapjunk. Nem voltunk elég jók. Lewis pedig nagyon, nagyon jó volt idén. Egy világbajnoktól, akitől elvették a címét, azt is várnánk, hogy mindenkit meg akar majd verni. De ehhez nem adtunk neki elég jó autót.”

Azonban Wolff szerint továbbra is Hamilton motiválta a csapatot, különösen „a nehéz napjain.” A csapatfőnök nem hiszi, hogy a győzelmi sorozatának megszakadása sokat fog nyomni a latba, már 2023-ra készülnek:

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL