Az Alpine F1-es csapatának sportigazgatója, Alan Permane elismerte, hogy az Aston Martin idei szezonra látott jelentős fejlődése tulajdonképpen mindenkit meglepetésként ért.

A silverstone-i és az enstone-i alakulat az utóbbi években gyakran feszült egymásnak a versenypályán, ráadásul csapatfőnökváltás is történt kettejük között, hiszen Otmar Szafnauer az Astontól az Alpine-hoz került 2022-re. Arról nem is beszélve, hogy Fernando Alonso pedig idénre hajtott végre fordított irányú átigazolást.

A 2023-ban látott eddigi két futamból azonban világossá vált, hogy az Aston Martin átugrotta riválisát és a teljes középmezőnyt is, hiszen Alonso két harmadik hellyel rendelkezik eddig, míg az Alpine legjobb eredménye egy nyolcadik pozíció.

Permane ennek kapcsán elismerte, hogy az A523-as tempója jelenleg nem elég jó, szerinte mégis közelebb tudtak kerülni a Ferrarihoz és a Mercedeshez is. „Nem kielégítő, hogy nem vagyunk ott a tempó terén, ahol lenni akarunk. Szeretnénk ennél egy kicsivel gyorsabbak lenni.”

„A Ferrarihoz és a Mercedeshez viszont szerintem közelebb vagyunk most, mint tavaly. Ugyan ezt még nem elemeztem ki, de a Ferrarihoz biztosan közeledtünk, mert ők tavaly ilyenkor a futamgyőzelmekért harcoltak. Az Aston eközben nyilván óriási ugrást tett előre, mi pedig az ötödik leggyorsabb csapat vagyunk, ami nem elég jó.”

„Az Aston mindenkit meglepett azzal, hogy ekkora előrelépésre voltak képesek.” Permane még azt is elmondta, hogy szerinte a riválisok nagyon nehezen fogják már idén utolérni a Red Bullt, de ők ettől még bíznak abban, hogy a saját autójukat jobbá tudják tenni.

„Úgy tűnik, senki sem fog közel kerülni a Red Bullhoz idén, mert őszintén szólva körönként egy másodperccel gyorsabbak. Ez frusztráló. Nekünk viszont muszáj továbbra is keményen dolgozni és hozni a fejlesztéseket, ami tavaly is jól működött.”

„Jó a korrelációnk, tehát magabiztosak lehetünk azt illetően, hogy amit felteszünk az autóra, az működni is fog, csak muszáj gyorsabb ütemben javítanunk rajta, mint a többiek.” Azzal kapcsolatban, hogy mely területeken kell elsősorban fejlődniük, a szakember rávilágított, hogy igazából mindenhol.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL