hero image
Andretti Autosport

Andretti szerint egyértelmű, mi áll az F1-es beszállása körüli negativitás mögött

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2023/01/11 09:14
Michael Andretti lényegében minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy engedélyt kapjon egy Forma–1-es csapat létrehozására, de a sorozat továbbra sem fogadja őt tárt karokkal. A korábbi pilóta pedig úgy véli, emögött pusztán a résztvevők „kapzsisága” áll.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

Miközben az FIA elnöke támogatásáról fejezte ki Andrettiéket, és örül annak, hogy az amerikai a General Motorsszal közösen kíván megérkezni az F1-be, a mezőny jelenlegi istállói továbbra sem ugrálnak örömükben.

Ők elsősorban a saját bevételeiket féltik, mert úgy vélik, hiába érkezne meg az Andretti 11. istállóként, nem tudnák annyival növelni a sorozat értékét és profitját, hogy nekik emiatt megérné feláldozni az év végén kapott összegekből valamennyit.

Sokan pedig abban is kételkednek, hogy a Cadillac mennyire gondolja komolyan a szereplést, hiszen valószínű, hogy eleinte csak a nevüket adnák ahhoz az erőforráshoz, melyet az Andretti egy már jelenlegi gyártótól kölcsönözne, emiatt pedig inkább tűnne ez egy jó marketingfogásnak, mintsem valódi szerepvállalásnak.

A Forbesnak nyilatkozva Michael Andretti azonban most újból felszólalt az F1-es csapatok negatív hozzáállása ellen. Érzése szerint csak a kapzsiság áll a háttérben, és elég egyértelmű, hogy mi a fő motiváló tényező ebben a politikai harcban.

„Az egész a pénzről szól. Először is azt gondolják, hogy el fogják veszíteni a bevételeik egytizedét, de közben kapzsik is, mert azt hiszik, mi majd ellopjuk előlük az összes amerikai szponzort. Ők csak magukat nézik, és nem azt, hogy mi lenne a legjobb a széria növekedése szempontjából.”

Andrettit az sem lepte meg igazán, hogy még a GM szerepvállalása sem volt elég meggyőző a mezőny jelenlegi tagjai számára. „Nem lepődtem meg. Az F1-ben a tulajdonosok a saját érdekeiket nézik, nem pedig a sorozat érdekeit. Ez a különbség Mohammed-elnök helyzete és a csapatok helyzete között. Mohammed-elnök a sport jövőjét tartja szem előtt.”

„Ő megérti. Tudja, hogy a sorozatnak szüksége van még egy-két alakulatra. A bajnokságot az FIA irányítja, így náluk van a legtöbb kártya a szándéknyilatkozatok elindítása terén.”

Az amerikai elmondta még, hogy a negativitás ugyan nem tetszik neki, de csak még jobban feltüzeli őt. „A munkádra kell koncentrálnod, és nem szabad hallgatnod a károgókra. Én valójában motivációként használom ezt. Mindig jó móka elhallgattatni őket.”

Végük pedig a Cadillac kapcsán Andretti még kifejtette, hogy többről lenne szó pusztán egy meglévő gyártó motorjának átnevezéséről. „A Cadillac nagyon is kivenné a részét az autó gyártásából. Ha bejutunk, 2025-ben még nem lesz új erőforrás, tehát a jelenlegit kéne használni.”

„2026-tól viszont vannak eltérő dolgok, melyeket tehetünk egy új gyártó oldalán. Nem egy átmatricázott motorról lenne szó, mert a Cadillac is hozzáadná a szellemi tulajdonát, tehát nem arról lenne szó, amit az emberek gondolnak” – zárta határozottan a csapattulajdonos.