hero image
dppi

Ayrton Senna hihetetlen köre az 1990-es Monacói Nagydíjról a McLaren-Hondával

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

Motorsport.hu
2024/05/01 13:20
Egy olyan onboard videót hoztunk el számotokra a 30 éve elhunyt Ayrton Sennáról, mely egyrészt megmutatja, milyen volt egykor a technika az F1-ben, másrészt mennyire kivételes képességekkel rendelkezett a brazil legenda.
Ajánlott Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

Ayrton Senna 30 esztendővel ezelőtt hunyt el egy tragikus baleset miatt Imolában, és noha azóta három évtized is eltelt, még mindig ő Monaco királya, és talán az is marad. Graham Hill rekordját döntötte meg 1993-ban, nem sokkal a halála előtt a McLaren-Hondával, amikor megnyerte a Monacói Nagydíjat.

Hill 1963 és 1969 között ötször nyert Monacóban, és ugyan Alain Prost 1988-ban nagyon közel került ahhoz, hogy beállítsa a rekordot, ez nem történt meg. A legendás francia négyszer nyert a hercegségben, akinek az egyéni rekordját Michael Schumacher döntötte meg 2001-ben a Ferrarival. Domináns évek ide vagy oda, a német legenda sem tudta felülmúlni Hill monacói eredményeit.

Senának viszont sikerült, aki 1987-ben, 1989-ben, 1990-ben, 1991-ben és 1993-ban nyert Monacóban. Ha nincs a tragikus balesete, hatnál is többször győzhetett volna, melynek kapcsán hoztunk számotokra egy olyan onboard videót, ami még 1990-ben készült. Azon a hétvégén sem lehetett megállítani Sennát a McLaren-Hondával, több mint 0,4 másodpercet adott a Ferrarit kormányzó Prostnak a második helyen.

A futamot végül csak heten fejezték be, szinte a teljes mezőny kiesett, ami ezekben a modern időkben elképzelhetetlen lenne. Senna mögött Alesi zárt a Tyrrell-Forddal, majd jött Berger a másik McLaren-Hondával, aki nagyon jóban volt a brazillal. Ha kíváncsiak vagytok Senna 1990-es monacói belsőkamerás felvételére, akkor kattintsatok erre a linkre.