A brazil legenda napra pontosan 31 évvel ezelőtt varázsolt az Európai Nagydíjon a McLaren volánja mögött a Forma-1-ben.

Ayrton Senna mindig is hiányozni fog a Forma-1-ből, és egy olyan karaktert veszített el ideje korán a sport, aki minden szinten pótolhatatlan. A valaha volt legjobbnak tartott versenyző 1984 és 1994 között versenyzett az F1-ben, és kit tudja, milyen eredményei lehettek volna még, ha nincs az a tragikus hétvége Imolában 1994-ben.

Hamarosan 30 éve annak, hogy bejelentették a halálát, és nem lehet közöttünk. Nem sokkal a halála előtt szép időszakot élt meg, ugyanis 1988 után 1990-ban és 1991-ben is nyert, míg 1989-ben második lett. 1992 nem volt egy igazán jó év számára, majd 1993-ban ismét harcban volt a címért, amit Alain Prost húzott be előtt 99 ponttal.

Senna 73 ponttal fejezte be az évet, de az Európai Nagydíjon megmutatta, ki az úr a háznál, különösen esőben. Az időmérőt Prost nyerte a Williams-Renault-val, több mint 0,3 másodpercet adván a saját csapattársának, Damin Hillnek. Michael Schumacher volt a harmadik, aki 1,5 másodpercet kapott, míg Senna a McLarennel 1,6-ot.

Az esős rajtnál azonban Senna úgy hajtott a McLarennel, mint sokan mások szárazon sem. Döbbenetes tempóban zárkózott fel és vette át a vezetést pillanatok alatt, majd domináns módon nyert, több mint 1 perc 23 másodpercet adván Hillnek, addig Prost csak harmadik lett.

Ez volt Senna pályafutása 38. győzelme, és egyúttal az utolsó leggyorsabb köre, amit a futamon futott, melyből 19-et gyűjtött. A McLaren 240. dobogóját és 101. győzelmét ünnepelte, ami szintén szép eredmény. Senna pillanatairól a retro felvételt erre a linkre kattintva nézhetitek meg.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL