Az Aston Martin F1-es nagykövete, Pedro de la Rosa szerint a csapat egyáltalán nem számol Fernando Alonso távozásával, így az egyetlen tervük az, hogy a jövőben is közösen folytatják útjukat. Sőt, valójában „kétségbeesetten” szeretnék, hogy a kétszeres bajnok náluk maradjon.

Alonso szerződése az istállóval a mostani szezon végéig szól, a pilótapiac azonban már most maximális fordulatszámon üzemel, még ha konkrét átigazolásokból eddig csak egy történt, hiszen Lewis Hamilton már az év elején bejelentette, hogy jövőre a Ferrarinál folytatja. Eközben viszont a Red Bullnál is bizonytalan a helyzet Sergio Perez teljesítménye és a Horner-ügy miatt.

Alonso eközben többször kihangsúlyozta már, hogy először arról kell döntést hoznia, egyáltalán akarja-e folytatni F1-es karrierjét 2024 után, ha pedig igen, akkor az Aston Martint fogja favorizálni. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy csak akkor, ha az istálló erős autót tud neki biztosítani, ami jelenleg kevésbé van meg, hiszen az Aston alapvetően negyedik vagy ötödik csapatnak számít jelenleg.

És ugye figyelembe kell venni azt is, hogy a Mercedesnél ott az egyértelmű lehetőség Hamilton megüresedő helyével, és a Red Bullnál is történhetnek még váratlan események. Papíron Alonsónak tehát több lehetősége is van. Egy dolog viszont biztos: az Aston Martin nem akarja elengedni a spanyolt.

„A legfontosabb az, hogy okot adjunk neki a maradásra, tehát a legjobb autót kell neki biztosítanunk. A Fernandóval végzett közös munka remekül megy, és rendkívül boldog a csapatnál” – nyilatkozta De la Rosa az El Larguero rádiós műsorban.

„Kétségbeesetten szeretnénk, hogy velünk maradjon. Rendkívül fontos, hogy legyen egy olyan versenyzője a csapatnak, mint Fernando. A mostani hétvége eredményeivel és az autó javításával még több okot adunk majd neki arra, hogy minket válasszon.”

„A csapaton belül nem is gondolkozunk más lehetőségen. Azért dolgozunk, hogy együtt folytassuk tovább, és úgy is dolgozunk, mintha közösen mennénk tovább. Nincsen B-tervünk, az A, B és C-tervünk is Fernando. Nem nézegetünk másfelé. A csapat nagyon elégedett a mostani felállással.”

De la Rosa tudja, hogy Alonso csak az élmezőnyben szeretne harcolni, ezért a csapat mindent belead a fejlesztések terén, hogy javítsanak az autón. „Szuzukába hoztunk néhány kisebb elemet, és van egy igazán izgalmas és ambiciózus fejlesztési programunk a következő futamokra. Ez a legfontosabb fegyver, amellyel meg tudjuk őt győzni.”

A kérdés csak az, mindez valóban elég lesz-e ahhoz, hogy maradásra bírják Alonsót, aki Szuzukában azért éreztette a nagyvilággal, hogy ő kiváló futamot ment, de így is hatalmas lemaradásban volt a versenyt megnyerő Max Verstappennel szemben.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL