hero image

Az F1-es versenyzők mostantól engedély nélkül nem tehetnek „politikai” megnyilvánulásokat

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

FORMA-1

Vettel Ayrton Senna utolsó győztes F1-es autóját hajtotta meg, két zászlóval a kezében! (videó)

FORMA-1

Verstappennek jól ment iRacingben: Bámulatos kettős előzést mutatott be (videóval)

Motorsport.hu
2022/12/20 11:59
Az FIA úgy döntött, megtiltja a pilótáknak, hogy „politikai, vallásos és személyes megnyilvánulásokat” tegyenek előzetes beleegyezés nélkül.
Ajánlott Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

Az utóbbi években Lewis Hamilton és Sebastian Vettel a Forma–1 szószólói lettek, és igyekeztek úgy használni a platformjukat, hogy rávilágítsanak és felhívják a figyelmet különböző témákra vagy problémákra.

Hamilton elsősorban a sokszínűség és a nagyobb befogadás mellett kampányolt, igyekezett felszólalni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, miközben a feketék előremenetelét is nagyban támogatja.

Vettel számára is vannak hasonlóan fontos témák, ő például gyakran kampányolt az LMBTQ közösségek mellett, valamint a környezetvédelem terén is igyekezett minél többet tenni az utóbbi esztendőkben.

Az FIA azonban most kiadta a módosított Nemzetközi Sportkódexet, amely hivatalosan 2023. január 1-jétől lép életbe. Ebben van egy új szabálypont, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy előzetes, írásos beleegyezés nélkül a versenyzők nem tehetnek semmilyen politikai, vallásos és személyes megnyilvánulást vagy megjegyzést.

Ennek oka, hogy az FIA szeretné a semlegességet képviselni, miközben nekik is megvannak a saját, diszkriminációellenes rendeletei.  Érdekes módon egyébként Mohammed ben Szulajem, az FIA elnöke már idén májusban arról beszélt, hogy nem feltétlenül tetszik neki az egyes versenyzők ilyesféle cselekedetei.

Szerinte Hamiltonék ugyanis bizonyos szempontból ráerőltetik nézeteiket másokra is, a sportnak pedig nem erről kellene szólnia. Úgy tűnik tehát, hogy most hivatalosan is lépett ez ellen, így ha a jövőben Hamilton vagy bárki más szeretne a nagyközönség előtt, F1-es hétvégén is kiállni egy jó ügyért, akkor ahhoz kelleni fog a szövetség jóváhagyása.