hero image

Az F1 jövőre új időmérős formátumot fog tesztelni két helyszínen

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Wolff visszavágott Hornernek a tőlük elhozott mérnökök ügyében

FORMA-1

Bizarr tanáccsal látta el főnöke Imolában Norrist

FORMA-1

Így reagált Horner, amikor kiderült, ki áll Newey távozása mögött

FORMA-1

Videón Lewis Hamilton hihetetlen reakcióideje Imolából a startnál (videó)

Motorsport.hu
2022/06/30 18:17
A Forma–1-es időmérő edzések megszokott formátuma már jó ideje nem változott. Tavaly ugyan megkaptuk az első sprinthétvégéket, de az az egész esemény programjára hatással van, nem csak az időmérőjére. 2023-ban viszont egy másik újdonságot is kipróbálnak majd.
Ajánlott Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

A háromrészes kvalifikáció továbbra is a megszokott módon fog zajlani, tehát az egyes etapok ideje nem változik, ahogyan a kieső pilóták száma sem. Ami viszont igen, az az, hogy az egyes szakaszokban milyen gumikeveréket lehet használni.

A tervek szerint ugyanis a Q1-ben csak a keményet, a Q2-ben csak a közepest, a mindent eldöntő Q3-ban pedig kizárólag a lágy Pirelliket vehetik majd igénybe a versenyzők. Amennyiben azonban esős időmérőre kerülne sor, akkor ez a szabály nyilván változna.

Emellett a csapatok ezekre a kísérleti hétvégére nem is kapnak annyi szett abroncsot, mint a szokványos eseményekre, hiszen 13 helyett csak 11 szett slick gumi áll majd a rendelkezésükre, és ezzel kell boldogulniuk a három nap folyamán.

Azt is tudni lehet, hogy pontosan milyen felosztásban kapják majd meg az istállók azt a 11 szettet: három kemény, négy közepes, valamint négy lágy garnitúra lesz elérhető, ami elég komoly eltérés a mostani szabályokhoz képest, ahol két kemény, három közepes és nyolc lágy közül válogathatnak.

Ezt a némileg módosított formátumot pedig nemrég a Motorsport Világtanács is jóváhagyta, így 2023-ban a még bizonytalan számú sprinthétvége mellett bizonyos szempontból újfajta időmérőket is láthatunk majd.

Amennyiben pedig jól sikerülnek az éles tesztek, akkor a jövőben akár a fentebb felvázolt lebonyolítás válhat majd a megszokottá szombatonként.