hero image

Az FIA szerint szabályosak a Mercedes visszapillantói, az olaszok felháborodtak

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

FORMA-1

Fontos bejelentés érkezett a magyarországi MotoGP-közvetítésekről

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött a rajtnál Abu Dhabiban, de elhagyta a pályát (videó)

Motorsport.hu
2022/03/16 18:52
Az FIA legálisnak nyilvánította a Mercedes visszapillantó tükreit, így azokat használhatják majd a hétvégén esedékes szezonnyitó Bahreini Nagydíjon.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

A Motorosport.com olasz kiadásának információi szerint a Technikai Tanácsadó Bizottság keddi megbeszélése után a Mercedes W13 visszapillantó tükreit legálisnak nyilvánította az FIA, így a brackley-i székhelyű csapat használhatja azokat a Bahreini Nagydíjon.

A Technikai Tanácsadó Bizottság (TAC) hosszas vitája után az FIA technikai biztosa megerősítette a döntést, amelyet már a sakhiri tesztek előtt meghoztak, amikor a Mercedes bemutatta a CAD-modelleket a W13-as aerodinamikai fejlesztéséről.

A Mike Elliott és James Allison által vezetett mérnököknek szerencséjük volt, mert a visszapillantó tükrökre vonatkozó szabály állítólag rosszul volt megírva, és a csapatoknak szabadabb értelmezést engedett, mint azt a jogalkotók akarták.

Mattia Binotto az olasz sajtóval folytatott online interjú során nagyon világosan fogalmazott, a Ferrari csapatfőnöke szerint egyértelmű a szabályzás és nem érti hogyan lehet ezt másképp értelmezni:

„Az FIA mindig is világossá tette, hogy a tükör tartójának csak szerkezeti funkciója lehet, és ha aerodinamikai hatása van, az csak véletlenszerű lehet. Ha a múltban ezt az elvet hangsúlyozta az FIA, akkor úgy gondolom, hogy ma és a jövőben is így kell lennie, nincs okunk arra, hogy ma megváltoztassuk a véleményünket."

„Úgy vélem, hogy bizonyos, ezeken az autókon látható megoldások nem véletlenül befolyásolják az autókat, hanem egyértelműen aerodinamikai célt szolgálnak, ezért úgy gondolom, hogy ellentétesek azzal, amit az FIA korábban jelzett" – mondta Binotto.

A sportigazgató többes számban beszélt, nem csak a Mercedesre mutogatva, egyértelműnek tűnik, hogy a szabályok szellemének betartása más csapatokat is érinthet, akik azonban azzal védekeztek, hogy a javasolt megoldások mind beleférnek abba a keretbe, amit az FIA megszabott.