Az FIA ennek kapcsán pedig rögtön kénytelen volt magyarázkodni, és kijelentették, hogy a Mohammed bin Szulajm által közel 20 éve tett megjegyzések nem tükrözik a mostani nézeteit.

Az ember azt gondolhatná, hogy amit bő 20 éve mondott, annak manapság már semmi jelentősége nincs, de jól tudjuk, hogy a mai világ egy kicsikét másképp működik. Most a The Times ásta elő Bin Szulajm régi weboldalát, ahol rá nézve nem éppen kecsegtető megnyilvánulásokat találtak.

A 2001-ben aktív oldalon volt egy olyan szekció, ahol az akkor még raliversenyzőként tevékenykedő mostani FIA-elnök azokat a dolgokat sorolta fel, melyeket szeret és nem szeret.

A következőket mondta: „Szeretem a sivatagot és szeretek őszinte emberekkel találkozni.” A nem szeret résznél pedig kifejtette, hogy nem szeret „a pénzről” beszélni, valamint „nem szeretem azokat a nőket, akik okosabbnak gondolják magukat a férfiaknál, mivel ebben nincs igazuk”.

Természetesen ez utóbbi megjegyzés volt az, ami sokaknál kiverte a biztosítékot és amit szexistának tituláltak. Az FIA-nak ezért rögtön reagálnia is kellett, a szóvivőjük pedig így fogalmazott: „Az archivált weboldalon 2001-ben megjelent gondolatok nem tükrözik az elnök nézeteit.”

„Több alkalommal is segítette a nők előrejutását, és az egyenlőségért is erősen harcol, szóval ez alapján érdemes őt megítélni. Az idei évben tett cselekedeteinek is fontos része volt mindez, a sport alelnökeként eltöltött évei pedig szintén ezt bizonyítják.”

Ez az eset ismét negatív fényben tünteti fel Bin Szulajmot, és az utóbbi hetekben elég sok hasonló probléma merült fel vele kapcsolatban, miközben az FIA és az F1 között látszólag egyre nagyobb a feszültség.

Elég csak arra gondolni, hogy a Forma–1 vezetői a hét elején állítólag hivatalos levelet írtak neki, amiért közösségi oldalán tett megjegyzéseivel „beleavatkozott” a sorozat kereskedelmi jogait érintő ügyekbe, amire egy korábbi megállapodás szerint az FIA-nak nem lenne joga.

Eközben azért is sok támadás érte őt, hogy idénre kibővítették a Nemzetközi Sportkódexet, és korlátozták a pilóták szólásszabadságát, hiszen most már senki sem tehet politikai megnyilvánulást a szövetség előzetes beleegyezése nélkül.

És akkor ezzel még nem is értünk a lista végére. Egy dolog viszont biztos: Bin Szulajm még csak a második évét kezdte meg a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetőjeként, de úgy tűnik, gyors ütemben gyűjti maga körül az ellenségeket, ami hosszú távon talán még visszaüthet számára.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL