hero image

Botrány az Alpine-nál: a csapat bejelentette Piastrit, majd a versenyző cáfolt

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Charles Leclerc szerezte a Ferrari első 2023-as pole-pozícióját az F1-es Azeri Nagydíjon!

FORMA-1

Videó: Gasly autója az edzésen kigyulladt, az időmérőn összetört

FORMA-1

Szinte minden autóban kicseréltek valamit a hajtásláncban az FIA enyhítése után

FORMA-1

Verstappen az élen az Azeri Nagydíj egyetlen szabadedzésén, bajban az Alpine

Motorsport.hu
2022/08/03 19:40
Az utóbbi napok mindenképpen az Alpine istállója körül forognak a Forma–1-ben, hiszen azok után, hogy Fernando Alonso hétfőn hivatalossá tette átigazolását az Aston Martinhoz, kedden a franciák közölték, hogy Oscar Piastri kerül a helyére. A versenyző viszont mindezt nem sokkal később megcáfolta.
Ajánlott „Szerintem Ericsson eltalált” – ikonikus rádiózás és safety car mögötti ütközés Bakuból

A 21 éves versenyző az idei évet az Alpine teszt- és tartalékpilótájaként tölti, miközben határozott célja bekerülni a 2023-as mezőnybe. Mindez pedig lényegében meg is történt, amikor Otmar Szafnauerék közölték, hogy Piastri lesz Esteban Ocon márkatársa a következő szezonban.

A bejelentés kapcsán azonban furcsa volt, hogy Piastritól nem idéztek semmilyen szöveget, ami ilyen esetekben általában megszokott. Később azonban kiderült, hogy nem véletlenül. Az ausztrál tehetség ugyanis a közösségi oldalain rácáfolt az Alpine bejelentésére, és elmondta, hogy ő nem fog náluk vezetni 2023-ban.

„Úgy tudom, hogy az Alpine F1 a beleegyezésem nélkül tett ki egy sajtóközleményt arról, hogy náluk fogok versenyezni jövőre. Ez nem igaz, és nem írtam alá szerződést az Alpine-nal 2023-ra. Nem fogok náluk versenyezni a következő idényben.”

A helyzet tehát mindenképpen érdekes és lassan már botrányos is. Hogy miért adott ki közleményt az Alpine a pilóta beleegyezése nélkül, és Piastri miért nem akar náluk vezetni jövőre, az továbbra is kérdéses, de azért lehet rá magyarázat.

A korábbi hírekből ugyanis azt lehet tudni, hogy az Alpine-nak elvileg opciós joga van Piastri szolgálataira, amennyiben megüresedik náluk egy hely, és Alonso távozásával most pontosan ez történt, így a tavalyi F2-es bajnoknak papíron náluk kellene vezetnie jövőre. Úgy tűnik tehát, hogy az Alpine a mostani közleményt elsősorban ennek a megerősítése gyanánt adta ki.

A háttérben viszont arról is szó van, hogy Piastri időközben már a McLarennel kötött egy előszerződést, mivel korábban még úgy tűnt, nem lesz üresedés az Alpine-nál, és a pilóta ennek tükrében mondta azt, hogy nem fog náluk vezetni 2023-ban.

Hogy pontosan mi az igazság, azt nyilván nem lehet tudni, mivel a szerződésekbe nem látunk bele, de ezen események után szinte garantált, hogy folytatódni fog a lassan tényleg botrányossá váló szituáció az Alpine alakulatánál.