ERŐSEN AJÁNLOTT

Kiderült, hogyan bánnak a labdával a Ferrari versenyzői (videó)
hero image
dppi

Bottas: az FIA politikai megnyilvánulásokra vonatkozó tilalma mutatja, hogy „kontrollálni akarnak minket”

Valtteri Bottas finn versenyzőként nem tartozik a mezőny legnagyobb és leghangosabb szószólói közé, most azonban mégis aggodalmát fejezte ki az FIA által nemrég bevezetett korlátozások kapcsán.

A Nemzetközi Sportkódexbe idénre bekerült egy olyan fejezet, amely kimondja, hogy a versenyzők nem tehetnek semmilyen politikai megnyilvánulást vagy akciót anélkül, hogy erről előzetesen ne egyeztettek volna a sportot irányító testülettel.

Az FIA szeretne semleges maradni a politikai, vallási vagy egyéb, ezekhez hasonló témákban, ezért nem akarja, hogy a versenyzők a saját céljaik megvalósítására használják a Forma–1 platformját, mondta korábban Mohammed bin Szulajm.

Az elmúlt hétvégén a Bajnokok Tornáján szereplő Bottas most azonban megvédte azokat a politikai megnyilvánulásokat, melyeket a korábbi években többek között Sebastian Vettel vagy Lewis Hamilton tett.

„Én személy szerint nem szeretem a politikát. Én azt szeretem csinálni, amit imádok, vagyis versenyezni, de a politika manapság viszont része a társadalomnak. A Forma–1 szerintem jó munkát végzett azon a téren, hogy odafigyel ezekre a problémákra, és sok pilóta emelte fel a hangját, beleértve Sebastiant is.”

„Nem értem, miért akarnak kontrollálni minket. Szerintem meg kéne adni a jogot arra, hogy arról beszélhessünk, amiről akarunk. Én így látom a dolgokat, de majd kiderül, mi történik.”

Az FIA egyébként azzal védekezett a szigorítás kapcsán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hasonlóan előírja a sportolóknak, hogy miként kell viselkedniük az események során, és Zak Brown, a McLaren ügyvezetője szerint ez rendben is van így, hiszen csak a versenyhétvégékre vonatkozik ez a szabály.

Egy emberi jogokkal foglalkozó csoport azonban a múlt héten levelet küldött Bin Szulajmnak, melyben komoly aggodalmukat fejezték ki a szerintük korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

Bottas korábbi főnöke, Toto Wolff úgy látja, igazából csak egy beszélgetésre van szükség az FIA és a versenyzők között, hogy mindent tisztázhassanak a témában.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL