hero image

Bottas nyerte az eső által fűszerezett FP1-et Silverstone-ban

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Charles Leclerc szerezte a Ferrari első 2023-as pole-pozícióját az F1-es Azeri Nagydíjon!

FORMA-1

Videó: Gasly autója az edzésen kigyulladt, az időmérőn összetört

FORMA-1

Szinte minden autóban kicseréltek valamit a hajtásláncban az FIA enyhítése után

FORMA-1

Verstappen az élen az Azeri Nagydíj egyetlen szabadedzésén, bajban az Alpine

Motorsport.hu
2022/07/01 19:47
A legtöbb csapat számos kisebb-nagyobb fejlesztéssel készült erre a hétvégére, de a szokványos tesztelgetés helyet ez az első gyakorlás szinte már unalomba fulladt, köszönhetően a klasszikus angliai időjárásnak.
Ajánlott „Szerintem Ericsson eltalált” – ikonikus rádiózás és safety car mögötti ütközés Bakuból

Alig kezdődött meg ugyanis a Brit Nagydíj programja, a mezőnyt máris az országban szokványos időjárás fogadta, hiszen a gyakorlás indulásával szinte egyidőben eleredt az eső, így már mindenki intermediate gumikkal tudott csak kihajtani a pályára.

A bátrak közül is a legbátrabb a két Mercedes és a két Ferrari volt, de azért ők sem kapkodták el túlzottan a dolgot, hiszen közel tíz perc elteltével csak Charles Leclerc-nek volt mért ideje, majd mindenki visszatért a bokszba.

Az edzés első harmada ezért nem is volt túlságosan eseménydús, de ezt követően a nap mégis elkezdett kisütni Silverstone felett, így többeknek is megjött a kedve ahhoz, hogy felmérje a viszonyokat.

20 perc után Carlos Sainz állt az élen egy nem mérvadó 1:42,967-es körrel, majd jött Leclerc, és Kevin Magnussen. A javuló időjárási körülményeknek hála az aszfaltcsík lassacskán száradni kezdett, de továbbra sem volt nagy az aktivitás a csapatok részéről.

A legtöbben csak a kivárásra játszottak, és azt figyelték, mikor szárad fel a pálya. Ennek megfelelően hiába ment le az edzés első fele, még csak kilenc versenyzőnek volt ideje, és előfordult, hogy hosszú percekig senki sem körözött.

Már közeledtünk a 60 perc végéhez, mire néhányan úgy döntöttek, hogy megpróbálják a slick gumikat is. Lewis Hamilton volt az első, kinek Mercedesére felkerültek a lágy Pirellik, de ez inkább csak egy próba, mintsem valódi gyorskörös menet volt.

Az edzés végül egy piros zászlóval zárult, miután Lance Stroll már szintén száraz gumikon kicsúszott a Copse-ban és a kavicságyban ragadt. A végső sorrend minimálisan változott, hiszen Valtteri Bottas jött fel az élre, Hamilton lett a második, Sainz pedig a harmadik, de a mezőny fele egyáltalán nem futott mért kört.

Csak remélni tudjuk, hogy ennél eseménydúsabb lesz a magyar idő szerint délután ötkor kezdődő második gyakorlás.