Valtteri Bottas elmondta, a Sauber kerékcsere-problémáit „sajnos nem oldották meg 100%-ig” és lehet, hogy nem is fogják, amíg a Forma-1 április végén visszatérő Kínai Nagydíjáig.

A Sauber csapata a 2024-es Japán Nagydíjra úgy érkezett, hogy eddig mindhárom futamon gondjuk akadt a kerékcserékkel. A problémát az okozza, hogy a cserék közben az anyák menetét letekeri a pisztoly, így a csapatnak a melbourne-i hétvégére már igazított az eljáráson.

Bottas első kiállásánál azonban ismét jelentkezett a probléma, ezért fél perccel többet állt a bokszban a kelleténél, a második, sikeres kiállást pedig az árnyékolta be, hogy egy elszabadult csavar keresztülgurult a bokszutcán, ezért a csapatot 5000 euróra bírságolták.

A Saubert képviselő Alessandro Alunni Bravi a szuzukai futam előtt elmondta, „Hinwilben éjt nappallá téve” dolgoznak, „hogy megoldják a kerékcserés problémákat”, melyekben a Motorsport.com kérdésére, miszerint itt is fognak-e velük bajlódni, Bottas elárulta, van „fejlődés”:

„Voltak intézkedések, de sajnos még nincs 100%-ban kijavítva. De most kisebb esélye lesz annak, hogy lesz probléma. Alapjában véve egy olyan dologgal van gond, amivel nem számoltunk a szezon előtt, és nem lehet gyorsan javítani rajta. A 100%-os javítás Kínára van betervezve, de még nem biztos, hogy kész lesz. Itt csak extra óvintézkedéseket tettünk.”

Bottas azt is elárulta, a Sauber a Melbourne-ben elszúrt kiállásért „bocsánatot kért, ami jogos”, tekintve, hogy akár a csapat első pontjait is megszerezhette volna: „De ebben együtt vagyunk. Csalódott voltam, de az egész csapat az volt, mert ilyeneknek nem kéne történnie. Egyértelműen komolyan vesszük és az a prioritás, hogy megoldjuk.”

Mivel továbbra is bajlódniuk kell a problémával, Bottas szerint jót tenne a szerelőiknek, hogyha egyenletes teljesítményt tudnának nyújtani, még ha összességében lassabban is, mint a megszokott tempó:

„Persze, remélem, tiszta hétvégénk lesz, nem is kell, hogy a leggyorsabb kerékcserék lesznek, csak egyenletesek, az fontos lenne. Szerintem a legfontosabb azonban az lenne, hogy ne legyenek problémák, mindenki önbizalmának a szerelők közül. Remélhetőleg az lesz és nem kell sokat rágódnunk rajta.”

Bottas emellett azt is körvonalazta, hogy „igazából csak Bahreinben”, a teszt és a verseny alatt derült ki, hogy mi a gond, tekintve, hogy ekkor kezdték használni a 2024-re gyártott bokszutcai eszközöket. Emellett egy elmélete is van arról, hogy a hőmérsékletváltozással lehet a gond:

„Még a teszten sem volt nagyon nagy gond, de már akkor is láttunk néhány problémát. Aztán a bahreini versenyen berobbant... Szerintem a hőmérséklet hatásához is köze lehet a dolognak" - mondta a finn.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL