hero image
dppi

Brown: a McLaren nem akarta kijátszani a „kertészeti szabadság” kártyát Seidllel

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Stroll: Vettelnek köszönhetően jobb versenyző lettem!

FORMA-1

Russell idén is megverheti Hamiltont? „Lewisnak jót tesz a nagy nyomás...”

FORMA-1

Mick Schumacher üléspróbán járt a Mercedesnél

FORMA-1

Mick Schumacher lesz a McLaren tartalékja!

Motorsport.hu
2022/12/13 17:59
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown kifejtette, hogy nem akarták Andreas Seidl Sauberhez menetelét késleltetni azzal, hogy bevetik az ilyenkor szokásos „kertészeti szabadság” kártyát.
Ajánlott Ekkor tart autóbemutatót a 10 Forma-1-es csapat!

A wokingi istálló a keddi napon adta hírül, hogy Seidl leköszön csapatfőnöki posztjáról, hogy csatlakozhasson a Sauberhez ügyvezetőként. Ők még ugye jelenleg Alfa Romeo néven futnak, de 2026-tól az Audi gyári csapatává válnak.

Seidl pedig korábban a Porschénál dolgozott, akik az Audival együtt a Volkswagen Csoport részét képezik. Brown most többek között a RaceFansnek azt is elárulta, hogy Seidl már előre tudatta vele távozási szándékát.

„Andreas, aki remek munkát végzett a McLarennél az utóbbi szezonokban, teljesen nyíltan tudatta velem, hogy máshová szerződik majd, amikor a szerződése 2025 végén lejár. Eléggé egyértelmű volt, hogy mire gondol, ami érthető is, ha megnézzük, hol dolgozott korábban.”

Brown elmondta, hogy ennek fényében az eredeti tervük az volt, hogy még a fennmaradó három évben folytatják a közös munkát Seidllel. „Akkor még szerettük volna közösen folytatni a belátható jövőben, mivel a kapcsolatunk igazán egészséges, a munkamorálja pedig nagyon erős.”

„Eredetileg azt terveztük, hogy az idény végeztével elmondjuk a világnak, hogy változások jönnek majd 2025 végén. Miután ezt megtettük volna, az első ember, akit meg akartam kérdezni arról, hogy akarná-e vezetni a McLarent, az Andrea [Stella] lett volna, bár akkor még nem tudtam, hogy érdekelné-e a lehetőség” – magyarázta Brown.

Amikor azonban kiderült, hogy a Ferrari vélhetően Frederic Vasseurrel akarja pótolni a távozó Mattia Binottót, akkor a Sauber vezetésének elnöke, Finn Rausing felkereste Brownt, hogy megkérdezze tőle, elengednék-e Seidlt hamarabb.

„Az F1 gyorsan változó környezetében világossá vált, hogy Fred a Ferrarihoz fog menni. Finn Rausingot egy évtizede ismerem, és jól kijövünk egymással. Felhívott engem, hogy érdeklődjön, tudnánk-e beszélni Andreas korábbi elengedéséről.”

„Én pedig azt mondtam, hogy ha Andrea szívesen venné át a csapatfőnöki szerepet, akkor örömmel lépném meg ezt a változtatást, amely most mindenkit a megfelelő helyre tesz a belátható jövőre nézve. Én tehát már azelőtt beszéltem Stellával erről, hogy tudott volna Seidl távozási szándékáról 2026-tól.”

Brown hozzátette, hogy ezek után hamar meg tudott egyezni Stellával arról, hogy lépjen fel a csapatvezetői szerepbe, és mindenki izgatott a csapatnál, hogy mit tartogat a folytatás. Ami pedig Seidlt illeti, mivel a német már „időben” szólt neki távozási szándékáról, így nem akart kitolni vele azzal, hogy az ilyenkor szokványos hosszú kényszerszabadságra küldi őt.

„Remek a kapcsolatunk. Tudom, hogy sokan játszák ki a kertészeti szabadság kártyát, de ahogyan mi azt már demonstráltuk a McLarennél, vannak módok arra, hogy békésen vessünk véget egy kapcsolatnak, legyen szó egy versenyzőről vagy alkalmazottról, és mindenki esetében meg tudjuk találni a megfelelő megoldást.”