hero image
dppi

Brown: a McLaren nem akarta kijátszani a „kertészeti szabadság” kártyát Seidllel

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

FORMA-1

Vettel Ayrton Senna utolsó győztes F1-es autóját hajtotta meg, két zászlóval a kezében! (videó)

Motorsport.hu
2022/12/13 17:59
A McLaren ügyvezetője, Zak Brown kifejtette, hogy nem akarták Andreas Seidl Sauberhez menetelét késleltetni azzal, hogy bevetik az ilyenkor szokásos „kertészeti szabadság” kártyát.
Ajánlott Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

A wokingi istálló a keddi napon adta hírül, hogy Seidl leköszön csapatfőnöki posztjáról, hogy csatlakozhasson a Sauberhez ügyvezetőként. Ők még ugye jelenleg Alfa Romeo néven futnak, de 2026-tól az Audi gyári csapatává válnak.

Seidl pedig korábban a Porschénál dolgozott, akik az Audival együtt a Volkswagen Csoport részét képezik. Brown most többek között a RaceFansnek azt is elárulta, hogy Seidl már előre tudatta vele távozási szándékát.

„Andreas, aki remek munkát végzett a McLarennél az utóbbi szezonokban, teljesen nyíltan tudatta velem, hogy máshová szerződik majd, amikor a szerződése 2025 végén lejár. Eléggé egyértelmű volt, hogy mire gondol, ami érthető is, ha megnézzük, hol dolgozott korábban.”

Brown elmondta, hogy ennek fényében az eredeti tervük az volt, hogy még a fennmaradó három évben folytatják a közös munkát Seidllel. „Akkor még szerettük volna közösen folytatni a belátható jövőben, mivel a kapcsolatunk igazán egészséges, a munkamorálja pedig nagyon erős.”

„Eredetileg azt terveztük, hogy az idény végeztével elmondjuk a világnak, hogy változások jönnek majd 2025 végén. Miután ezt megtettük volna, az első ember, akit meg akartam kérdezni arról, hogy akarná-e vezetni a McLarent, az Andrea [Stella] lett volna, bár akkor még nem tudtam, hogy érdekelné-e a lehetőség” – magyarázta Brown.

Amikor azonban kiderült, hogy a Ferrari vélhetően Frederic Vasseurrel akarja pótolni a távozó Mattia Binottót, akkor a Sauber vezetésének elnöke, Finn Rausing felkereste Brownt, hogy megkérdezze tőle, elengednék-e Seidlt hamarabb.

„Az F1 gyorsan változó környezetében világossá vált, hogy Fred a Ferrarihoz fog menni. Finn Rausingot egy évtizede ismerem, és jól kijövünk egymással. Felhívott engem, hogy érdeklődjön, tudnánk-e beszélni Andreas korábbi elengedéséről.”

„Én pedig azt mondtam, hogy ha Andrea szívesen venné át a csapatfőnöki szerepet, akkor örömmel lépném meg ezt a változtatást, amely most mindenkit a megfelelő helyre tesz a belátható jövőre nézve. Én tehát már azelőtt beszéltem Stellával erről, hogy tudott volna Seidl távozási szándékáról 2026-tól.”

Brown hozzátette, hogy ezek után hamar meg tudott egyezni Stellával arról, hogy lépjen fel a csapatvezetői szerepbe, és mindenki izgatott a csapatnál, hogy mit tartogat a folytatás. Ami pedig Seidlt illeti, mivel a német már „időben” szólt neki távozási szándékáról, így nem akart kitolni vele azzal, hogy az ilyenkor szokványos hosszú kényszerszabadságra küldi őt.

„Remek a kapcsolatunk. Tudom, hogy sokan játszák ki a kertészeti szabadság kártyát, de ahogyan mi azt már demonstráltuk a McLarennél, vannak módok arra, hogy békésen vessünk véget egy kapcsolatnak, legyen szó egy versenyzőről vagy alkalmazottról, és mindenki esetében meg tudjuk találni a megfelelő megoldást.”