hero image
dppi

Brown egyetért a politikai vélemények kiiktatásával

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

Motorsport.hu
2022/12/29 15:29
Az FIA nemrégiben hivatalosan is megtiltotta a Forma-1-es pilótáknak, hogy politikai, vagy vallási témában alkotott véleményüknek hangot adjanak a száguldó cirkusz hivatalos eseményein. Bár a döntést sokan kritizálták, a McLaren vezérigazgatója egyetért vele.
Ajánlott Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

Az elmúlt időszakban a Forma-1-es versenyzők egyre gyakrabban igyekeztek kihasználni a száguldó cirkusz adta platformokat arra, hogy általuk fontosnak tartott társadalmi témákkal kapcsolatban kifejtsék véleményüket.

Ebben elsősorban Lewis Hamilton és Sebastian Vettel jártak élen, hiszen mindkét világbajnok gyakran szólalt fel az alulreprezentált társadalmi rétegek, így a színesbőrűek, vagy éppen a homoszexuálisok elnyomása ellen.

A jövőben ezt már nem tehetik meg a versenyzők, legalábbis ami a hivatalos F1-es eseményeket illeti, az FIA ugyanis a "semlegesség" megőrzése érdekében megtiltotta a hasonló megnyilvánulásokat, amennyiben arra nem adnak külön engedélyt.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója úgy véli, hogy a Forma-1-nek semmiképpen sem kell követnie az aktuálpolitikai eseményeket, és nem is kell ezeket a kérdéseket tematizálni a száguldó cirkusznak, így egyetért az irányító testület döntésével.

„Ez egy bonyolult és összetett kérdés, nem igaz? Néhány téma igencsak ellentmondásos, és megosztja a társadalmat.“

„Úgy gondolom, hogy mi összességében egy olyan sportágat képviselünk, amely nagyon népszerű, de meg kell találnunk az egyensúlyt és nem szabad megengednünk, hogy minden versenyzőnek politikai indíttatású céljai legyenek“ - mondta Brown az ESPN-nek.

„Nem hiszem, hogy ez egészséges lenne, mert elvonhatja a figyelmet a lényegről, amit mindenki látni akar: a versenyzéstől“ - tette hozzá az amerikai üzletember.

„Örülök, hogy nyitva áll az ajtó a versenyzők és a csapatok előtt, hogy beszéljenek az FIA-val, ha bármilyen kérdést meg akarnak vitatni. Hiszen nem arról van szó, hogy mostantól nem tehetnek semmit, csak arról, hogy nem tehetik meg engedély nélkül“ - vélekedett Brown.

„Mindenkit megillet a szólásszabadsághoz való joga. A megfelelő helyen és a megfelelő időben beszélhetnek ezekről a témákról, de azt hiszem, hogy a Forma-1-nek és az FIA-nak joga van megmondani, hogyan viselkedjenek a versenyhétvégék során“ - húzta alá a McLaren vezetője.

„Hétfőtől péntekig azt csinálsz, amit akarsz, de amikor versenyhétvége van, a kamerák kereszttüzében meg kell gondolnod, mit teszel és mit mondasz“ - zárta Brown.