A két Ferrari végzett az élen az Imolai Nagydíj első szabadedzésén, ahol az eső tréfálta meg leginkább a pilótákat. A Red Bull nem tudta egyelőre megtréfálni az olaszokat, ráadásul a Haas is kiváló edzést futott, míg a Mercedes szenvedett.

Esős körülmények között kezdte meg a Forma-1-es mezőny az imolai hétvégét. Az első szabadedzés előtt még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e tartani a gyakorlást az imolai pályára zúduló eső miatt. Az F2 halasztása ellenére a királykategória gépei kihajtottak a pályára.

A pilóták számára még nagyobb kihívás volt vezetni a 2022-es autókat, teljesen esős körülmények között, a kék oldalfalú Pirelliken. Verstappen volt a legbátrabb az első negyedórában, ő egy 1:36.158-as kört összerakva állt az élre, őt Sainz és Cunoda követte. A legtovább Latifi és Ricciardo várt ki, az ausztrál 20 perc után teljesítette az első mért körét.

Miközben 40 perccel a vége előtt a McLaren pilótája megtette első köreit, csapattársa, Lando Norris megjárta a sóderágyat. Leclerc közben az élre állt. A pálya elkezdett felszáradni, így előkerültek az átmeneti esőgumik, de többen is megküzdöttek a körülményekkel, Magnussen is megjárta a kavicságyat.

Perez az esőgumikon futott egy nagy kört, de Sainz az átmenetiken az élre állt, majd a következő körében tovább javított, igaz csúszkálva. Leclerc próbált visszavágni, de már másodjára forgott meg, nagyon nagy szerencséje volt a monacóinak, hogy nem találta el a falat. A listavezető aztán megrázta magát és a következő körben átvette a vezetést.

Negyedórával a vége előtt Leclerc ismét lilával kezdett, de megcsúszott ismét, Sainz pedig visszaállt az élre. A Mercedesek folyamatosan szenvedtek nedves körülmények között, nagyon nem jól néz ki egyelőre a regnáló konstruktőri bajnok kilátása erre a hétvégére.

A monacóinak végül sikerült összeraknia a körét és ő bizonyult a leggyorsabbnak az FP1 során, őt csapattársa, Sainz és Max Verstappen követték. A két Haas meglepetésre a negyedik és ötödik helyen végzett, míg őket Perez, Alonso és Vettel követte.

Hamilton és Russell egyszerűen tehetetlen volt a nedves imolai pályán, a Mercedes fejlesztései nem váltak egyelőre be. Pillanatokkal a vége előtt Valtteri Bottas forgott meg, miután megcsúszott a felfestésen, Az Alfa pedig eltalálta orral a falat, de nagy kár nem keletkezett.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL