Csou Kuan-jü elmondta, hogy a jelenlegi bizonytalanság Oscar Piastri és az Alpine körül megmutatja, hogy helyesen döntött, amikor elhagyta a franciák kötelékét, hogy az Alfa Romeóhoz szerződjön.

A kínai versenyző is tagja volt az Alpine akadémiájának Piastrival együtt, és a páros egymás ellen küzdött tavaly az F2-es bajnoki címért, melyet végül az ausztrál húzott be, miközben Csou harmadik lett.

Ennek ellenére azonban Csou volt az, aki idén felléphetett a Forma–1-be, hiszen az Alfa Romeo leigazolta őt, miközben továbbra sincs egyértelmű válasz arra, hogy Piastri végül hol fog versenyezni azok után, hogy visszautasította az Alpine 2023-as ülését.

„Engem teljesen elengedtek. Minden jól alakult végül, mert a szerződésem a tavalyi év végén lejárt, és rajtunk múlt, hogy akarjuk-e a közös folytatást, de aztán jött ez a lehetőség az Alfánál” – nyilatkozta Csou a RACER-nek.

„Ennek megfelelően tehát nem akartam az Alpine-nál folytatni, mert nem láttam esélyt arra, hogy megüresedne egy ülés erre az évre. Az Alfa és az Alpine pedig rivális márkák, nemcsak az F1-ben, de általánosságban is, ezért nem volt könnyű elhagyni az Alpine-t, de örülök, hogy végül minden jól alakult.”

„Ellenkező esetben most ugyanúgy be lennék ragadva, mint Oscar. Úgy éreztem, itt van egy lehetőség, ezért megpróbáltam, és szerintem kiváló döntés volt.”

Csou eddig kétszer tudott idén pontot szerezni, és az első egységeit már rögtön a debütálásakor letudta Bahreinben, aminek nagyon örült, mivel amikor bejelentették, hogy F1-es pilóta lesz, a közösségi médiában sokan rasszista megjegyzésekkel illették őt.

„Nem számítottam arra, hogy a pontzónába kerülök, de tudtam, hogy a futamokon erősebb vagyok, mint az időmérőkön. Az a verseny viszont nagyon stresszes volt, mert kényelmesen haladtam a nyolcadik vagy kilencedik helyen, majd jött a késői biztonsági autó, ezért kiálltam a bokszba és visszaestem a 12. pozícióba.”

„Onnan kellett visszakapaszkodnom. Az nem volt egyszerű, de amikor átszeltem a célvonalat tizedikként, az rengeteget jelentett. Sosem voltam még annyira érzelmes, mint akkor. Komoly nyomás nehezedett rám már az előző télen is, valamint az F2-es szezon utolsó fordulói során.”

„Nem hiszem, hogy bárki is el tudja képzelni, mert folyamatosan jöttek ezek a megjegyzések, miközben én a bajnoki címért próbáltam harcolni. Szóval az egy kicsit nehezítette a dolgom, de nem állított meg abban, hogy megmutassam, mire vagyok képes, és ez a legfontosabb.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL