hero image

De Vries alig hiszi el, ami az utóbbi pár napban történt vele

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Extra nézetből Gasly és Ocon nagy balesete Monacóból (videó)

FORMA-1

36 éve akkora kört ment Mexikóban Senna, hogy senki nem hitte el

FORMA-1

Harry Potter lett Charles Leclerc-ből a Ferrarinál (videó)

FORMA-1

Fernando Alonso mindennel gyors (videó)

Motorsport.hu
2022/09/12 20:39
Nyck de Vriesnek összejött az, ami sok pilótának nem sikerült. Élete első Forma–1-es futamán pontokat szerzett, ráadásul tette mindezt a Williamsszel azok után, hogy csak egy órával a harmadik szabadedzés megkezdése előtt tudta meg, hogy a hétvége további részében bevetés vár rá.
Ajánlott Harry Potter lett Charles Leclerc-ből a Ferrarinál (videó)

A pénteki első szabadedzésen még az Aston Martin autóját vezette, majd pedig egy nyugodt hétvégére készült a Mercedes garázsában, szombat délelőtt azonban jött a hívás, hogy helyettesítenie kéne Alex Albont, aki vakbélgyulladás miatt kihagyni kényszerül az eseményeket.

A korábbi F2-es és FE-bajnok azonban remekül vette fel a ritmust, jól ment az időmérőn, a versenyen pedig a büntetéseknek köszönhetően a legjobb tízből rajtolhatott. Ezt a pozícióját pedig végig meg is tartotta, hiszen az 53 kör elteltével a kilencedik pozícióban zárt, így rögtön pontszerzéssel debütált.

A verseny után nem is csoda, hogy önfeledten nyilatkozott, miközben alig hitte el, ami vele történt néhány óra leforgása alatt. „Az utóbbi 24 óra egy álom volt. Nem volt túl sok időm átgondolni a helyzetet, mert minden olyan gyorsan történt.”

„Ráadásul nagyon rosszul is aludtam a futam előtt. Az izgatottságból idegesség lett, ezért nem is akartam megnézni az alvás figyelőmet, mert az egész éjszakát ébren töltöttem. Talán ez segített is. Nem tudtam gondolkozni, így csak végeznem kellett a feladatom.”

De Vries így nyilatkozott magáról a futamról: „A rajtom nem volt erős, de arra elég volt, hogy tartsam a pozíciómat. A tempó valójában egészen jó volt, az autó kiválóan működött, és csak pici módosításokat végeztünk az első etapról a másodikra.”

„Sokat kértem a csapat segítségét, hogy miként tudnám befolyásolni az autó egyensúlyát. Persze tudom, hogy volt némi segítségünk a rajtrácsbüntetéseknek és a kieséseknek köszönhetően, de ezeket a pontokat már nem veszik el tőlünk.”

Vagy mégis? De Vriest ugyanis nem sokkal később vizsgálni kezdték, mert a biztonsági autó alatt veszélyesen befékezett, így fennállt a veszélye annak, hogy esetleg megbüntetik, de az FIA végül elnéző volt vele szemben, és figyelembe vette, hogy hirtelen kellett beugrania ezen a hétvégén, ezért csak megrovásban részesítették.

A versenyt követően egyébként sok versenytársa gratulált a hollandnak, többek között honfitársa, a futamot megnyerő Max Verstappen is, aki a verseny előtt még igyekezett néhány jó tanáccsal is ellátni De Vriest. Emellett Lewis Hamilton gratulációja sem maradt el.