hero image
dppi

Döntött az FIA Sainz büntetésének ügyében

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Összefoglaló videón a Kínai Nagydíj, Verstappen más dimenzió

FORMA-1

Stroll szerint Ricciardo idióta, mégis ő kapott büntetést – videón az eset!

FORMA-1

Lewis Hamilton full trendin érkezett meg a Kínai Nagydíjra (fotók)

FORMA-1

Hamiltonnak esélye sem volt Verstappen ellen a Kínai Nagydíjon (videó)

Motorsport.hu
2023/04/18 15:00
Az FIA megtagadta a Ferrari kérését, hogy felülvizsgálják a Carlos Sainznak az Ausztrál Nagydíjon adott ötmásodperces időbüntetését.
Ajánlott Összefoglaló videón a Kínai Nagydíj, Verstappen más dimenzió

Sainz ötmásodperces büntetést kapott, amiért Fernando Alonsóval összeütközött a verseny utolsó állórajtjánál. Végül a negyedik helyen végzett, de a biztonsági autó mögött ért célba a mezőny, így a büntetéssel a 12. helyre csúszott vissza.

A Ferrari az FIA-nak benyújtandó felülvizsgálati kérelemmel akarta ezt eltöröltetni, azonban a versenybírók úgy döntöttek, hogy a Ferrari nem tudott jelentős és releváns új bizonyítékokat felmutatni: „Nincs olyan jelentős és releváns új elem, ami a döntés meghozatalakor nem állt a felülvizsgálatot kérő fél rendelkezésére, a kérelmet így visszadobjuk.”

A Ferrari által benyújtott bizonyíték Sainz autójának telemetriaadatai, valamint Sainz, Alonso és további pilóták vallomásai voltak. A versenybírók jelezték, hogy a Ferrari egy, a Force Indiával kapcsolatos precedenst is felhozott, amikor úgy döntöttek, hogy a csapat által hozott bizonyítékok elegendőek a felülvizsgálathoz.

Ez vélhetően Sergio Perez rajtbüntetésével kapcsolatos, amit azért kapott, mert a 2014-es Kanadai Nagydíjon felöklelte Felipe Massát. Akkor a Force India Perez írásos vallomását nyújtotta be új bizonyítékként, az Ausztrál Nagydíj esetében azonban a versenybírók nem fogadták el ezt:

„A Sahara Force India csapatának ügyében verseny utáni meghallgatás volt (tehát a versenybíróknak nem volt egyértelmű, ki volt a hibás). A versenyző nem tudott ezen megjelenni, mert a baleset után kórházba került, ezért a meghallgatást nélküle tartottuk meg. Később azonban meghallgattuk őt is és a vallomása más fénybe helyezte a helyzetet.”