Bernie Ecclestone a 2008-as szezonnal kapcsolatban elárulta, hogy ő a mai napig Felipe Massát tartja világbajnoknak, hiszen szerinte jogtalanul fosztották meg a címtől a brazilt. Az F1 egykori mindenható ura ma már máshogy járna el.

A Forma-1 történetének egyik legemlékezetesebb szezonja kétség kívül a 2008-as volt. Ekkor történt ugyanis, hogy Felipe Massa és Lewis Hamilton fej-fej mellett haladt a világbajnoki címérét folytatott küzdelemben, és végül a brit egy hajszállal, a Brazil Nagydíj utolsó kanyarjában biztosította be a győzelmét az összetettben.

Később azonban kiderült, hogy Piquet szándékosan okozott balesetet, hogy ezzel előnyös helyzetbe hozza csapattársát, Fernando Alonsót, aki a biztonsági autós fázist kihasználva az élre ugrott. A brazil utólag elárulta, Briatore utasította arra, hogy csapja falhoz az autót, aminek következtében Massa került nehéz helyzetbe, miután a kényszerű bokszkiállásánál kigyulladt az autója.

„Meg akartuk védeni a sportot, és megmenteni egy hatalmas botránytól” – mesélte Ecclestone az F1-insider.com-nak. „Akkoriban az volt a szabály, hogy egy világbajnoki helyezés az FIA év végi díjátadó ünnepségét követően érinthetetlen. Tehát Hamiltonnak felajánlották a trófeát, és minden rendben volt.”

Ha a Renault eredményeit mégis lenullázták volna, Felipe Massa több pontot szerzett volna, mint Hamilton, és megnyerte volna a bajnokságot.

„Ma is sajnálom Massát” – folytatta az F1 egykori mindható ura. „Megnyerte az utolsó futamot a hazai versenyén Sao Paulóban, és mindent jól csinált. Megfosztották a megérdemelt címétől, míg Hamiltonnak a világ összes szerencséje megvolt, és megnyerte első bajnoki címét.”

„Ma én másképp rendeztem volna a dolgot. Ezért számomra még mindig Michael Schumacher az egyedüli rekorder. Még akkor is, ha a statisztikák mást mondanak.”

Ecclestone korábban azt sérelmezte, hogy sok „hülyeség” jön Amerikából…

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL