A hétvégén Bahreinbe látogat a száguldó cirkusz világa, amely országot gyakran kritizálják azért, amiért gyakran visszaélnek az emberi jogokkal. Ezúttal egy bahreini rab írt egy levelet Lewis Hamiltonnak.

A Bahreini Nagydíjjal veszi kezdetét a Forma-1 2022-es szezonja, ahol gyakran felmerülő probléma, hogy nem megfelelően bánnak az emberekkel. Hétfőn egy bahreini rab, Ali Alhajee írt egy levelet Lewis Hamiltonnak, amely a Guardianhez is eljutott.

Alhajee azt írja, 10 évre zárták börtönbe, amiért a fővárosban egy békés tüntetést szervezett, a rabtársaival pedig nagyra értékelték Hamilton emberi jogok melletti kiállásait.

„Az őszinte aggodalmad az emberi jogokkal kapcsolatos események miatt megváltoztatták azt, ahogy a foglyok gondolkodnak erről a sportról. Te vagy a mi bajnokunk, nemcsak versenyzőként, hanem emberként is, hiszen törődsz mások szenvedésével.”

„Hogy kifejezzük feléd a támogatásunkat, egy új jelenség terjedt el a börtönben: a rabok elkezdték a ruhájukra írni, hogy ’Sir 44’ vagy ’Lewis 44’, és ezeket viseljük, miközben a versenyeket nézzük.”

Alhajee azt is állítja, hogy a bebörtönzése előtti kihallgatáson kínzásnak is alávetették, és bár 10 évre börtönbe zárták, ettől még szabad ember maradt.

„A börtön falai és a bilincsek ellenére szabad ember vagyok. A börtön falai sem akadályoztak meg abban, hogy leleplezzem az emberi jogi visszaéléseket, amelyeket belülről szenvedünk el.”

„A foglyok nemcsak világbajnokként tekintenek rád, hanem olyan emberként is, aki megvédi az emberi jogokat. A cellatársaimmal együtt a legjobbakat kívánom neked a Bahreini Nagydíjra. Ne feledd, vannak támogatóid a börtönben, akik minden versenyedet követni fogják és szurkolnak neked” – áll a levélben.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL