Megtartotta rendkívüli ülését a Motorsport Világtanácsa kedden, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz sportolók eltiltására szólította fel a sportvilágot.

Az elmúlt napokban számos nagy bajnokság és sportesemény szakította meg a kapcsolatot Oroszországgal, miközben az Ukrán Automobil Szövetség elnöke, Leonyid Kosztjucsenko az orosz és fehérorosz lincenccel rendelkező versenyzők kitiltására kérte az FIA-t.

A rendkívüli ülés eredményeként az FIA közzétette a végrehajtandó határozatokat, melynek értelmében az orosz versenyzők, köztük Nyikita Mazepin nem versenyezhet hazája zászlaja alatt a továbbiakban. A döntések értelmében az Uralkali sem térhet vissza a Haas autójára, mint szponzor, így a fiatal orosz pilóta jövője továbbra is kérdéses a Forma–1-ben.

Az FIA elnöke, Mohammed ben Szulajem a találkozót megnyitó beszédében elmondta: „Mint tudják, az FIA szomorúan és megdöbbenéssel figyeli az ukrajnai fejleményeket, és remélem, hogy a jelenlegi helyzet gyorsan és békésen megoldódik. Elítéljük az Ukrajna elleni orosz inváziót, és gondolataink mindazokkal vannak, akik az ukrajnai események miatt szenvednek.“

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az FIA a promótereinkkel együtt proaktívan lépett fel az ügyben a múlt héten, és ennek megfelelően kommunikált a Forma–1, a Forma–2 és a WTCR kapcsán. Az FIA különböző nemzetközi versenynaptárainak frissített változatát a WMSC bahreini ülésén fogják bemutatni."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásaival összhangban a Tanács tagjai jóváhagyták az alábbi, azonnali hatállyal végrehajtandó határozatokat:

Oroszországban és Fehéroroszországban további intézkedésig nem rendeznek nemzetközi versenyt. Oroszország és Fehéroroszország zászlajai és szimbólumai és himnuszai további intézkedésig nem használható nemzetközi versenyeken.

További intézkedésig nem vehetnek részt orosz és fehérorosz nemzeti csapatok nemzetközi versenyeken. Az orosz és fehérorosz versenyzők és tisztségviselők további intézkedésig csak semleges minőségükben és az „FIA zászlaja" alatt vehetnek részt nemzetközi versenyeken, az FIA „béke és politikai semlegesség" elveinek külön kötelezettségvállalása és betartása mellett.

További értesítésig a nemzetközi versenyeken nem lehet orosz és fehérorosz nemzeti szimbólumokat, színeket, zászlókat (egyenruhán, felszereléseken és az autókon) feltüntetni, illetve himnuszokat lejátszani.

Az orosz és fehérorosz FIA-képviselők ideiglenesen lemondanak szerepükről és feladataikról. További értesítésig az orosz és fehérorosz FIA-tagok nem részesülnek FIA-támogatásban. Az orosz és fehérorosz FIA-tagoknak nem folyósítanak meglévő FIA-támogatásokat.

Az FIA elnöke hozzátette: „Szeretném megköszönni a Tanács tagjainak, hogy a sport és a béke érdekében gyorsan döntöttek ezekről az intézkedésekről. Szolidárisak vagyunk Leonyid Kosztjucsenkóval, a Federation Automobile d'Ukraine (FAU) elnökével. A ma meghozott intézkedések elismerik a FAU tekintélyét Ukrajnában, és összhangban vannak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrégiben tett ajánlásaival is. Aktívan tárgyalunk tagjainkkal, mivel továbbra is együttérzésünket és támogatásunkat nyújtjuk a szükség idején. Őszintén reméljük, hogy békés megoldást találunk a nehézségeikre."

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL