Az AlphaTauri Forma-1-es csapatát irányító Franz Tost szerint Juki Cunodának további fejlődésen kell keresztülmennie harmadik évében, miután szerinte tavaly már jelentős lépést tett előre.

Cunoda 2021-ben, újoncként nehezen barátkozott meg a Forma-1 nehezebb, gyorsabb gépeivel, így Pierre Gasly olyan simán megverte, hogy még a japán pilóta sem értette, miért hosszabbítottak vele szerződést. Első évében inkább a baleseteiről és a nyomdafestéket nem tűrő rádiós kifakadásairól volt tehát híres.

2022-ben azonban hiába nem tudott az AlphaTauri a műszaki szabályzat változásával egy, a korábbihoz hasonlóan versenyképes autót a pályára küldeni, csapatfőnöke szerint Cunoda így is kitűnt a mezőnyből komoly fejlődésével. Franz Tost a GPFansnek nyilatkozott:

„Elég jól fejlődött. Nem volt könnyű az év számára, mert mindig az autó teljesítményétől függött, milyen hétvégéje lesz, de azt kell, hogy mondjam, sokat fejlődött, különösen az utolsó pár versenyre. Igen erős volt az időmérőkön.”

Miután első évében Gasly a kvalifikációkon majdnem nullára verte, Cunoda a tavalyi idényben sokkal kiegyenlítettebbé tette a párharcukat, kilencszer autózott jobb eredményt csapattársánál a 2021-es egyhez képest. Bár az egyéni pontversenyben 11 pontos hátránnyal Gasly mögött csak a 17. lett, a futamokon 13-8-ra kapott csak ki.

Cunoda teljesítményének nyilvánvaló fejlődése mellett Tost a versenyző más területeken való előrelépéseit is dicsérte, például a zárt ajtók mögötti, valamint a versenyhétvégéken való kommunikációját. A következő szezonban azonban azt várja tőle, hogy még jobban összpontosít, ha még többet akar kicsikarni magából.

Versenyzője rádiós kirohanásairól kérdezve ezt mondta: „Tanult. Alig volt idén rossz, vagy túl érzelmes kommunikáció a rádióban. A műszaki dolgokban is fejlődött, műszaki, aerodinamikai részről és a gumikezelésben is.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL