hero image

Fangio és Moss kortársát gyászolja az F1 világa

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Verstappen ellen több mint nehéz az élet a pályán (videó)

FORMA-1

Videón Gasly hatalmas előzése Abu Dhabiból, majd kapott egy pofont

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

Motorsport.hu
2022/05/05 20:56
90 éves korában elhunyt Tony Brooks, akit sokan „versenyfogorvosként" ismernek, a Forma-1 1950-es évekbeli korszakában vált ismertté, és olyanok mellett küzdött, mint Stirling Moss és Juan Manuel Fangio.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

A Forma-1 világa tiszteleg a 90 éves korában elhunyt legendás egykori versenyző, Tony Brooks előtt. Brooks az 1950-es években vált ismertté, ahol olyanok mellett versenyzett, mint Juan Manuel Fangio és Stirling Moss.

A sokak által „versenyfogorvosként" ismert Brooks éppen a fogorvosi egyetemen tanult, amikor hívást kapott, hogy az 1955-ös olaszországi, szirakúzai futamon debütáljon, amely nem számított bele a bajnokságba.

Annak ellenére, hogy a brit lemaradt a nyitó edzésnapról, a Connaught csapat színeiben a hazai kedvenceket legyőzve megnyerte a versenyt, és ezzel 1924 óta az első nemzetközi nagydíjgyőzelmet aratta brit autóval.

Brooks 1956-tól teljes munkaidőben a versenyzésre koncentrált, és első világbajnoki győzelmét az 1957-es Brit Nagydíjon aratta, ahol Moss-szal osztozott az autóján.

Ezt 1958-ban és 1959-ben szóló győzelmek követték a Vanwallal és a Ferrarival, de az 1961-es szezon után Brooks visszavonult a sporttól. Halála előtt Brooks volt az utolsó még élő futamgyőztes az 1950-es évekből, és sokan emlékeznek rá az F1-ben.

A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is azok között volt, akik elismeréssel adóznak Brooks előtt: „A pilóták egy különleges csoportjába tartozott, akik úttörők voltak, és nagy kockázatot vállalva feszegették a határokat. Hiányozni fog, és gondolataink most a családjával vannak".