hero image

FIA-elnök: szeretném, ha Hamilton példakép lenne

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Extra nézetből Gasly és Ocon nagy balesete Monacóból (videó)

FORMA-1

36 éve akkora kört ment Mexikóban Senna, hogy senki nem hitte el

FORMA-1

Harry Potter lett Charles Leclerc-ből a Ferrarinál (videó)

FORMA-1

Fernando Alonso mindennel gyors (videó)

Motorsport.hu
2022/05/16 21:06
Az FIA elnöke, Mohammed ben Szulajem is elmondta véleményét az utóbbi időszak ékszeres mizériája kapcsán, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Lewis Hamiltonnak példát kell mutatnia a fiatalabb generációknak.
Ajánlott Harry Potter lett Charles Leclerc-ből a Ferrarinál (videó)

A miami paddockban az egyik legnagyobb beszédtémát az FIA döntése biztosította, miszerint nagyon komolyan a körmére néznek azon pilótáknak, akik valamilyen ékszert viselnek az autóban, illetve a tűzálló alsóneműre is szigorú szabályok vonatkoznak.

Egyesek úgy látják, hogy az ékszeres szigor elsősorban Lewis Hamiltont érinti, a brit pedig azok között volt, akik a leghangosabban kritizálták az FIA hirtelen jött érdeklődését a témában. Ben Szulajem azonban kifejtette, hogy ilyesmiről szó sincs, és ő nagyon is támogatja Hamiltont.

„Tavaly Brazíliában például minden jót kívántam neki, amikor szállt fel a repülőre. Toto Wolffot is meg lehet kérdezni, hogy mennyire támogató voltam. Akkor még nem voltam elnök, és azt szerettem volna, ha megnyeri a nyolcadik címét, mert a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket.”

A korábbi raliversenyző emellett megkérdőjelezte azokat a hangokat, melyek szerint Hamiltont és a Mercedest favorizálta, amikor kirúgta Michael Masit a versenyigazgatói székből, most pedig rászálltak volna a britre az ékszerek miatt.

„Az emberek azt mondják, hogy azt csináltam, amit Lewis és Toto akart, mert Michael Masi már nem versenyigazgató. Azt értük tettem, most meg kipécéztem őket? Ennek semmi értelme. Lewis Miamiban találkozott egy doktorral, hogy megbeszéljék az ékszeres problémát, és nem találják ki, de egy brit doktor volt.”

„Én csak azt mondom, hogy a szabályok egyértelműek. A részleteket viszont nem én fogom eldönteni, az az orvosok feladata” – magyarázta az elnök, aki viszont nem szeretne precedenst teremteni azzal, hogy „futni hagyja” Hamiltont.

Szerinte azért is van most probléma az ékszeres szabályból, mert a korábbi elnök, Jean Todt időszaka alatt azt nem tartatták be rendesen. „Én azt szeretném, ha Lewis példakép, egy nagykövet lenne, és a megfelelő üzenetet közvetítené a fiatal versenyzők felé, hogy ne történjen tragédia. Használnunk kéne őt ebben a jó ügyben.”

„Imádom az ékszereket. Tényleg szeretem őket. Az autóban ülve viszont nincs választás. Azt mondják az emberek, hogy korábban nem volt ebből gond. Ne kérdezzenek, hogy miért. Inkább az előző vezetést kéne erről kérdezni.”

A hétszeres világbajnok egyébként a Monacói Nagydíjig kapott kivételt, de utána komoly büntetésekre is számíthat, ha nem szabadul meg bizonyos ékszereitől, például az orrában lévő piercingtől. Hamilton azonban arról beszélt, hogy el akarja érni, hogy egész évre kibújjon a szabályozás alól.

„Ez az ő döntése” – mondta ben Szulajem. „Vannak erre vonatkozó pénzbüntetések. Ez olyan, mint akit gyorshajtáson érnek. Nem lehet megakadályozni, hogy ne tegyék, de megbüntetik őket, még ha véletlen is volt. Nem lehet engedményt adni valakinek csak mert a barátod. Az előírásoknak mindenkire vonatkozniuk kell, és itt erről van szó.”