A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner figyelmeztette a Forma-1-et, hogy idén akár hat csapat is túlköltekezhet, és Horner azt is hozzátette, hogy a sport keményen léphet fel – legalábbis a saját példájukból kiindulva.

A 2021-es év során összesen három csapat nem végzett hibátlan munkát a pénzügyi szabályok kapcsán: a Williams egy határidőt késett le, az Aston Martin az eljárási szabályokat sértette meg, a legnagyobb vétséget pedig a Red Bull követte el.

Mivel az osztrák istálló néhány pontban az FIA-hoz képest másképp értelmezte a szabályokat, 1,86 millió fonttal lépték át a sapkát, amelynek részét képzi egy 1,4 milliós adólevonás, amit rossz helyre írtak be, így effektíve nem tudták elszámolni. A releváns költségeket tekintve valamivel több mint 400 ezer fonttal szegett szabályt a Red Bull.

Emiatt a csapat 7 millió dolláros pénzbüntetést kapott, valamint 12 hónapon keresztül 10 százalékkal kevesebb aerodinamikai tesztlehetőséget kapnak, ami a csapatfőnök Christian Horner szerint „drákói” ítélet volt.

A csapatfőnök a GPFans szerint arról is szót ejtett, hogy idén – többek között az infláció miatt – akár 6 csapat is megsértheti a pénzügyi szabályokat, azonban a Red Bull csapata nem lesz köztük:

„A 2022-es évben megvan az a veszély, hogy akár hat csapat is túllépheti a költségvetési sapkát. Az energiaárak exponenciálisan nőnek, szerencsére mi védve vagyunk ez alól.”

„Megvan annak az esélye, hogy több csapat, akik a Forma-1-es Bizottságban is felszólaltak, túl fognak költekezni. De azt is gondolom, hogy mi nem leszünk köztük” – folytatta Horner.

„Azonban a büntetéseink precedenst teremtettek a jövőre nézve, és ha a 0,37 százalékos túlköltekezésünkért 10 százalékkal kevesebbet tesztelhetünk, akkor vajon mi lesz a szankció egy 5 százalékos túllépés esetén?”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL