hero image

Grosjean elmagyarázta, hogy mi a különbség a Forma-1 és az IndyCar között

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Ilyen közelről fotózták a fotósok Pérez hatalmas balesetét Monacóban (fotók)

FORMA-1

20 éve sem bírtak Michael Schumacherrel az ellenfelek

FORMA-1

Ma 59 éve szerezte első dobogóját az F1 nagy legendája

FORMA-1

Fotókon Matt Damon látogatása a McLarennél

Motorsport.hu
2022/04/04 19:45
A korábbi pilóta immáron mindkét szériában nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért úgy döntött, hogy megpróbálja összegezni az általa vált különbségeket.
Ajánlott Harry Potter lett Charles Leclerc-ből a Ferrarinál (videó)

Romain Grosjean a 2020-as bahreini horrorbalesete ellenére sem fejezte be a versenyzést. Miután elhagyta a Forma-1-et, az IndyCar sorozatra váltott, ahol a mai napig aktív. Saját YouTube-csatornáján egy videóban magyarázta el a két széria közötti különbségeket.

A két szakágban szerzett tapasztalatai lehetővé teszik, hogy a versenyző jól össze tudja hasonlítani őket. Elmagyarázta, hogy bár az autók kívülről némileg hasonlítanak egymásra, valójában nagyon is különbözőek. Az IndyCarban például csak két motorgyártó van: Honda és Chevrolet.

A használt motorok is jelentősen eltérnek a két versenyosztály között. Míg a Forma-1 hibrid technológiát használ, addig az IndyCar egyelőre nem. Az üzemanyag is nagyon különböző: Az F1-es autók 2022-ben álltak át a tíz százalékos etanol tartalmú E10-es üzemanyagra, míg az IndyCar autók akár 85 százalékos etanol tartalmú keveréket (E85) használnak.

Ráadásul a Forma-1-gyel ellentétben az IndyCar minden pilótája szinte teljesen egyenlő autókkal indul, bár azért van különbség a csapatok között. „Az egyetlen szabadon fejleszthető alkatrész a lengéscsillapítók. Emiatt a nagyobb és a kisebb csapatok között van némi különbség a költségvetés miatt" - magyarázta Grosjean.