hero image

Grosjean elmagyarázta, hogy mi a különbség a Forma-1 és az IndyCar között

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Verstappen ellen több mint nehéz az élet a pályán (videó)

FORMA-1

Videón Gasly hatalmas előzése Abu Dhabiból, majd kapott egy pofont

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

Motorsport.hu
2022/04/04 19:45
A korábbi pilóta immáron mindkét szériában nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért úgy döntött, hogy megpróbálja összegezni az általa vált különbségeket.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

Romain Grosjean a 2020-as bahreini horrorbalesete ellenére sem fejezte be a versenyzést. Miután elhagyta a Forma-1-et, az IndyCar sorozatra váltott, ahol a mai napig aktív. Saját YouTube-csatornáján egy videóban magyarázta el a két széria közötti különbségeket.

A két szakágban szerzett tapasztalatai lehetővé teszik, hogy a versenyző jól össze tudja hasonlítani őket. Elmagyarázta, hogy bár az autók kívülről némileg hasonlítanak egymásra, valójában nagyon is különbözőek. Az IndyCarban például csak két motorgyártó van: Honda és Chevrolet.

A használt motorok is jelentősen eltérnek a két versenyosztály között. Míg a Forma-1 hibrid technológiát használ, addig az IndyCar egyelőre nem. Az üzemanyag is nagyon különböző: Az F1-es autók 2022-ben álltak át a tíz százalékos etanol tartalmú E10-es üzemanyagra, míg az IndyCar autók akár 85 százalékos etanol tartalmú keveréket (E85) használnak.

Ráadásul a Forma-1-gyel ellentétben az IndyCar minden pilótája szinte teljesen egyenlő autókkal indul, bár azért van különbség a csapatok között. „Az egyetlen szabadon fejleszthető alkatrész a lengéscsillapítók. Emiatt a nagyobb és a kisebb csapatok között van némi különbség a költségvetés miatt" - magyarázta Grosjean.