hero image

Häkkinen: „Monaco kihívást jelent, nem szabadna eltűnnie a naptárból”

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón Jenson Button megdöbbentő hibája a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Óriási pofont kapott a két McLaren a Kínai Nagydíjon

FORMA-1

Videón Verstappen egészen hihetetlen F1-es startja 19 évesen a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Egy több mint szürreális baleset a Kínai Nagydíjról

Motorsport.hu
2022/06/03 07:53
Mika Häkkinen nem szeretné, hogy Monaco kikerüljön az F1-es programból, mert érzése szerint a pálya olyan teszt elé állítja a versenyzőket, mint semelyik másik.

Monacói Nagydíjat már 1929 óta rendeznek, és mióta van F1-es bajnokság, a helyszín mindig is részese volt a száguldó cirkusznak. Az utóbbi időben viszont egyre többet hallani arról, hogy talán nem fog visszatérni a mezőny.

Az idei futammal ugyanis lejárt a felek szerződése, és a Forma–1 ugyan szeretné azt megújítani, de csak szigorú feltételek mellett, melyekbe lehet, hogy a Monacói Autóklub nem akar majd belemenni.

Häkkinen, aki 1998-ban meg tudta nyerni a nagy presztízzsel rendelkező viadalt, elmondta, hogy Monacóban akkor is nehéz nyerni, ha gyors az autód. „Ez egy különleges futam, melynek sokáig a naptárban kéne maradnia.”

„Egyetlen kis hiba és vége. Sok modern pályán simán lemehetsz róla, majd probléma nélkül vissza is térhetsz. Monacóban viszont a hibákat keményen büntetik.” Szerinte emellett a csapatok számára is igazi tesztet jelent a verseny.

„Kifizetődik, ha gyors döntéseket tudsz hozni, és pillanatok alatt változtatsz a stratégián. Ezt most is láthattuk” – utalt Häkkinen a Red Bull és a Ferrari közötti csatára, melyben az utóbbi alakulat húzta a rövidebbet pár elszúrt döntés miatt.

„Szerintem fontos, hogy megóvjuk a sport örökségét. Monaco pedig mindig is tudott fejlődni. Remélem, szép jövő áll előttük az F1-ben, mert szükségük van egymásra.” Miközben tehát a legtöbben azt szeretnék, hogy a helyszín maradjon, az F1 nem biztos, hogy annyira ragaszkodik hozzá.

A következő hónapokban majd vélhetően kiderül, mire jutnak egymással a felek, és mivel egyre több ország kopogtat a sorozat ajtaján, valamelyikük előbb-utóbb kénytelen lesz engedni, különben simán előfordulhat, hogy az F1 történetében először nem rendeznek majd viadalt a hercegség híres utcáin.