A Forma–1 már egy ideje mérlegeli annak a lehetőségét, hogy teljesen kivezesse a sorozatból a gumimelegítő paplanokat, Lewis Hamilton azonban úgy érzi, ez komoly veszélyeket is rejthet magában.

Az FIA már tavaly is változtatott a paplanok használatán a spórolás jegyében, így 70 fokra csökkentették a maximális hőmérsékletet, a következő idényekben pedig további módosítások és korlátozások jöhetnek ezzel kapcsolatban.

Hamilton viszont úgy látja, a megszokott metódusok elhagyása veszélyes is lehet a pilótákra nézve. „Szerintem ez veszélyes. Teszteltem melegítőpaplanok nélkül, és szerintem egy ponton fogunk majd látni emiatt egy incidenst. Biztonsági szempontból tehát ezt rossz döntésnek vélem” – nyilatkozta a média képviselőinek a hétszeres bajnok.

A Pirelli a tavalyi idény végén a hőmérsékletek mellett a melegítés időtartamával is kísérletezett. Az Amerikai Nagydíjon például csak 50 fokra lehetett előmelegíteni az abroncsokat, de ezt a versenyzők keveselték, így Mexikóra felvitték 70 fokra, de akkor már csak két órán át lehetett használni őket.

Idén ez lesz már a standard használat, de az F1 idővel teljesen el szeretné hagyni a paplanokat a költségcsökkentés és energiaspórolás jegyében. Hamilton ugyanakkor úgy véli, ennek nem sok értelme van, mert így a pályán kell több üzemanyagot fogyasztaniuk azért, hogy fel tudják melegíteni a Pirelliket.

„Több kört kell menned ahhoz, hogy működésre bírd az abroncsokat, és az egész érvelés arról szól, hogy a fenntarthatóság miatt veszik ki a gumimelegítőket, miközben valójában csak több üzemanyagot fogunk használni ugyanarra a dologra.”

„Ami azonban még aggasztóbb, hogy amikor kimész az autókkal, olyan, mintha korcsolyáznál, mert rengeteget csúszkálunk. Ha pedig egy olyan valaki mellett találod magad, akinek már bemelegedtek a gumijai, akkor könnyedén nekiütközhetsz. Szerintem ez egyszerűen felesleges” – mondta a paplanok kivezetése kapcsán a Mercedes pilótája.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL