hero image

Hamilton szerint az „Egyként versenyzünk“ kampány nem volt több üres szavaknál

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Belsőkamerás videón Leclerc rajtelsőséget érő köre Monacóból

FORMA-1

Videón az őrületesen izgalmas Monacói Nagydíj időmérő edzése

FORMA-1

Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

FORMA-1

Videó: Verstappen „falazása” a monacói Q3-ból

Motorsport.hu
2022/07/12 08:19
A hétszeres világbajnok a hétvégi Osztrák Nagydíjon történt nézőtéri atrocitások után beszélt arról, hogy a Forma-1-nek semmit sem sikerült elérnie a „We Race As One“ kampányával a sokszínűség és a befogadás elérése érdekében.
Ajánlott Norris káromkodva küldte el Russellt a Monacói Nagydíjon

A száguldó cirkusz 2020-ban indította el a „We Race As One“, azaz „Egyként versenyzünk“ névre keresztelt kampányát. A szlogen az angol „faj“ szót is magába foglalja, utalva ezzel az etnikai és társadalmi kisebbségek elnyomására és felhívva a figyelmet ennek a problémának a megszüntetésére.

A kampány elindítása után a pilóták minden futam előtt térdeléssel fejezték ki szolidaritásukat az elnyomott kisebbségekkel, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel pedig több alkalommal viselt olyan ruházatot, amellyel egy-egy ügy mellé álltak támogatóként. 

Ez a versenyek előtti procedúra megszűnt a 2022-es idénnyel kezdődően, ugyanakkor a társadalmi elfogadás témája ismét előtérbe került, amikor az Osztrák Nagydíjon több nézőtéri incidens is történt.

A spielbergi futamon rasszista és homofób megnyilvánulások hangzottak el a lelátón, egyes beszámolók szerint pedig részeg rajongók egy csoportja nőket is zaklatott. A Forma-1 közleményében felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a renitens szurkolók viselkedését és a Forma-1 közössége is egy emberként szólalt fel ellene.

Lewis Hamiltont arról kérdezték az Osztrák Nagydíj után, mit tejet a Forma-1 a nézők által elkövetett gyalázkodás ellen, a hétszeres világbajnok pedig újfent megerősítette azon üzenetét, amit a Nelson Piquet által kirobbantott rasszista-botrány után is mondott.

„Nem sokat gondolkodtam még azon, milyen megoldásokat kellene a sportágnak kitalálnia erre a problémára. Sokkal jobban el kell köteleznünk magunkat a sokszínűség és a befogadás mellett, mert ez tükrözi igazán azt az irányt, amerre haladunk. Itt az ideje cselekedni“ - szögezte le a Mercedes versenyzője.

„Az Egyként versenyzünk kampány szép és jó, de csak üres szavak voltak. Valójában nem értünk el vele semmit. Nem építettünk mögé egy olyan programot, amely tényleges változást hozott volna és elindított volna egy nyílt beszélgetést“ - vélekedett a brit pilóta.

„Mindenképpen ki kellene használnunk a platformjainkat és ahogy azt már többször is említettem, valóban fel kell lépnünk és el kell kezdeni a tettek mezejére lépni. Nem elég csak mondogatni dolgokat“ - zárta Hamilton.