A Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko visszemlékezett a csapatra záporozó kritikákra, amikor a Forma-1-ben helyet adtak az ifjú Max Verstappennek.

Verstappen 2015-ben szerződött a Red Bull ificsapatához, a Toro Rossóhoz, egyenesen a Formula 3-ból, ahol az előző évben harmadik lett és megnyerte a Zandvoort Masterst. A holland végül, miután 2016-ban előléptették a Red Bullhoz Danyiil Kvjat helyére, remek karriert futott be, ő nyerte a legutóbbi három bajnokságot és 57 futamgyőzelme a harmadik legtöbb a bajnokság történetében.

Az idei szezonban négy verseny után 13 pont az előnye csapattársa, Sergio Perez előtt, háromszor állhatott eddig a dobogó tetejére. Idén lesz tíz éve az is, hogy először ülhetett Forma-1-es autóban, a 2014-es Japán Nagydíjon, mindössze 17 évesen vezethetett az első szabadedzésen.

2014 augusztusában a Red Bull Servus TV csatornáján jelentették be először, hogy a holland a Toro Rosso versenyzője lesz 2015-től, ami miatt a versenytársaktól és a szakértőktől is sok kritika érte őket. A döntés azonban végül megérte, az Autosportnak Verstappen bemutatkozásának tízéves évfordulója alkalmából pedig az FIA-nak is odaszúrt emiatt:

„Teljesen őrültnek tartott szinte mindenki, mindenféle dolgot a fejünkhöz vágtak. Az FIA még olyan hülye is volt, hogy teljesen átalakították a szuperlicensz-rendszert, hogy valaki nehogy ilyen fiatalon tudjon versenyezni a Forma-1-ben.”

Marko ezzel arra utal, hogy 2016 előtt még kiskorúak is rajthoz állhattak a Forma-1-ben, Verstappen bemutatkozása után azonban az FIA úgy módosította a szabályokat, hogy 18 év alatti versenyző ne indulhasson a bajnokságban.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL