hero image
dppi

Hihetetlen számokkal búcsúzott Ayrton Senna az F1-től

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Keményen beszólt a McLaren versenyzője Oconnak Imolában

FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

Motorsport.hu
2024/05/01 12:18
Ayrton Senna F1-es pályafutása egy tragikus baleset miatt nem érhetett révbe, de így is nyert három világbajnoki címet.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

Ma 30 éve hunyt el Ayrton Senna az Imolában bekövetkezett súlyos baleset következményeként. Mindössze 34 éves volt, amikor halálos balesetet szenvedett, így soha nem tudhattuk meg, milyen eredményeket érhetett volna még el. Ereje teljében volt, és tekintve a képességeit, akár 40 éves koráig is versenyezhetett volna.

A csúcsra először 1988-ban ért fel a McLarennel, ami egy több mint látványos együttműködés volt közöttük, már csak Alain Prost miatt is. Kettejük csatája legendás volt, és a sors furcsa fintora, hogy Senna és Prost nem sokkal a tragédia előtt lettek barátok, de ez a barátság sem teljesedhetett ki a történtek miatt.

1990-ben és 1991-ben nyert még címet Senna, aki a futamai több mint 25%-át meg tudta nyerni. Összesen 41x nyert, és ezek olyan statisztikák, amik megmutatják, hogy milyen kivételes versenyző volt, kezdve a 65 rajtelsőségével. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az időmérők több mint 40%-án az első helyen végzett, és nem mindig amiatt, mert jó autóban ült.

A 19 leggyorsabb körrel is felhívta magára a figyelmet, és olyan rendszeresen láthattuk őt a dobogón, hogy a 161 nagydíjából 80-at a TOP-3-ban fejezett be. Hétszer tudott triplázni 1985 és 1990 között, tehát még a Lotus volánja mögött is képes volt erre, akárcsak a grand slam-re, melyből összesen négy adatott meg neki, tehát ugyanazon hétvégén övé lett a pole, a leggyorsabb kör a futamon, és úgy nyert vasárnap, hogy végig ő autózott az élen.

Akkoriban a technika még nem volt túl megbízható az F1-ben, így ha megnézzük, hogy Senna 60 alkalommal esett ki, ez a pályafutás sokkal eredményesebb is lehetett volna, különösen akkor, ha nem éri utol a halál ennyire korán. Majdnem 3000 olyan kört tudhatott a neve mellett, amit az élen töltött el, mellyel szintén történelmet írt.