Sebastian Vettel az idényzáró Abu Dhabi Nagydíjon intett búcsút a királykategóriának 15 év versenyzés után. Hogy mihez kezd a jövőben, azt még ő maga sem tudja, de Damon Hill szerint esélyes, hogy fogjuk még őt látni a sorozat közelében.

Vettel egy tizedik hellyel fejezte be pályafutását, amely az Aston Martin idei autójával nem is mondható rossz teljesítménynek. Ráadásul vélhetően még ennél is jobb pozícióban érhetett volna célba, ha a csapata nem rontja el a taktikáját.

A négyszeres bajnok egyébként a Magyar Nagydíj hetében tette hivatalossá, hogy ez lesz az utolsó éve az F1-ben, és ezt követően még több jó eredményt is el tudott érni, miközben olykor megvillantotta régi énjét.

Hill pedig úgy látja, a pszichológiának is lehet szerepe abban, hogy valaki a távozás eldöntése után még megtáltosodik. „Engem különösképpen érdekel, hogy a versenyzők miként tudják ismét megtalálni a tüzet a vezetéshez” – mondta az F1 Nation podcastben az 1996-os bajnok.

„Ha csak kicsit is kételkednek… Mondjuk, hogy kételkedsz abban, hogy akarsz-e még versenyezni vagy sem, és már nem élvezed annyira, akkor elég nehéz jól menni. Miután meghozta a döntését, hogy már nem akar versenyző lenni, majd visszaült az autóba – ez persze csak az én teóriám –, de ismét élvezni kezdte az egészet. Az eredmények pedig hirtelen jöttek is.”

Hill emellett pedig úgy véli, Vettel valamilyen formában ki fogja még venni a részét az F1 életéből a jövőben. „Nem utoljára láttuk őt. Valamilyen formában vissza fog térni a Forma–1-be, mert minket is érdekel, amit csinál. Óriási alakja volt ő ennek a sportnak, tehát visszajön még, hogy valamilyen formában segítse azt.”

„Most azonban biztosan szüksége van némi térre és rálátásra. Én legalábbis így éltem meg.” A brit szerint a négyszeres világbajnok most hátra tud lépni egyet, hogy szemügyre vegye a nagyobb képet is.

„Ez a sport elvakít. A világot csak a paddockból, a rajtrácsról és a pilótafülkéből látod. Hátralépni egyet ebből, és a nagyobb történések kontextusában figyelni az F1-et, egészen más dolog. A Forma–1 sosem lesz kicsi, de nem ez mozgatja a világot.”

Vélhetően egyébként ez az, amire Vettel már utolsó éveiben is rájött, és ezért is kezdett egyre több mindennel foglalkozni, ami nem tartozik a száguldó cirkuszhoz. Most pedig egy új élmény várja majd, hiszen 15 év után először nem kell majd készülnie az új szezonra.

„2023 elején majd úgy kelhet fel, hogy a saját időbeosztását intézi, ami felszabadító, de egyben kicsit ijesztő is. Ő még mindig nagyon fiatal. Én 40 éves koromban álltam meg, ő pedig mennyi is? 35, szóval még tényleg igazán fiatal” – zárta Hill.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL