hero image

Horner: intsék ki fekete zászlóval a veszélyesen pattogó autókat

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Charles Leclerc szerezte a Ferrari első 2023-as pole-pozícióját az F1-es Azeri Nagydíjon!

FORMA-1

Videó: Gasly autója az edzésen kigyulladt, az időmérőn összetört

FORMA-1

Szinte minden autóban kicseréltek valamit a hajtásláncban az FIA enyhítése után

FORMA-1

Verstappen az élen az Azeri Nagydíj egyetlen szabadedzésén, bajban az Alpine

Motorsport.hu
2022/06/19 09:16
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner egyértelművé tette, hogy ő nem fogja hagyni, hogy a pattogó és delfinező csapatok csak úgy megjavíthassák autóikat, még ha azzal nem is nyernek teljesítményt.
Ajánlott „Szerintem Ericsson eltalált” – ikonikus rádiózás és safety car mögötti ütközés Bakuból

A Forma–1 jelenleg eléggé kettéosztott a pattogás kapcsán, mivel sokan üdvözlendőnek tartják az FIA gyors lépéseit az ügyben, miközben mások úgy gondolják, nem kéne szezon közben változtatni a szabályokon.

A Red Bull inkább az utóbbiak táborát erősíti, hiszen Max Verstappen a kanadai hétvégén elmondta, hogy ha egy istálló nem tud megfelelő autót tervezni, akkor az nem a szabályok, hanem a csapat hibája.

Horner pedig még korábban beszélt arról, hogy szerinte a csapatok szándékosan arra buzdítják pilótáikat, hogy nyafogjanak a pattogás miatt, ezzel kicsikarva valamilyen változtatást. Végül úgy tűnik, valóban ez történt, hiszen a bakui panaszáradatot követően az FIA Kanadára már lépett is.

Ezen a hétvégén ugyan még csak méréseket végeznek az autók függőleges mozgásával kapcsolatban, de később már meg fogják szabni, hogy pontosan mekkora lehet az oszcilláció. Akik ennek nem tudnak majd eleget tenni, azoknak az Auto Motor und Sport szerint meg kell majd emelniük az autójuk hasmagasságát 10 mm-rel.

Ez pedig papíron még jobban fájhat a Mercedesnek, akik a teljesítmény érdekében szeretnék minél közelebb engedni a talajhoz a W13-at, csak ezzel a pattogásuk mértéke is megnő, ezzel előidézve egy faramuci helyzetet.

Sky Sports ettől függetlenül megkérdezte Hornert, hogy ő engedélyezné-e a csapatoknak, hogy megoldják a pattogást, amennyiben az nem jár teljesítményjavulással. A brit egyértelmű választ adott: „Nem, ezt nem lehet. Mindenkire azonos szabályok vonatkoznak.”

„Egyes autók küszködnek emiatt, mások nem. Akik küszködnek, nyilván szeretnék elérni, hogy szabálymódosítás legyen, mert ilyen ez a játék. Erről szól a Forma–1. Nem lenne fair, hogy a szezon közben lényegében szabályt módosítunk, mert valaki nem érte el a kitűzött célokat. Valójában az ő felelősségük lenne, hogy megoldják a helyzetet.”

Horner pedig úgy látja, amennyiben valaki képtelen megfelelni az előírásoknak, akkor egyszerűen fekete zászlóval ki kell inteni a versenyből. „Ha úgy ítélik meg, hogy az autó veszélyes és biztonsági szempontból vezethetetlen, akkor jöhet a fekete zászló.”