Nico Hülkenberg szerint „jót tett” neki a Forma-1-től távol töltött idő, mert ezalatt sokat tudott gondolkodni addigi teljesítményén.

A német pilóta a Haas színeiben, három év kihagyás után tér vissza a rajtrácsra, előtte a Racing Point/Aston Martin tartalékja volt. Ezalatt ötször is be kellett ugrania koronavírus miatt gyengélkedő versenyzők helyén.

Daniel Ricciardo korábban tisztázta, munkáját a Red Bull tartalékpilótájaként egy esélynek látja arra, hogy kisiklott 2022-es szezonja után összeszedhesse a gondolatait és a Motorsport.comnak adott interjújában Hülkenberg egyetértett, hogy a Renault-ból távozva neki is hasonló tervei voltak.

„Nekem nagyon jót tett. Nyilván csak a saját nevemben beszélhetek, de 2019 nem sikerült olyan jól és úgy éreztem akkor már, hogy kicsit ki kéne szállnom. Aztán amikor ez megtörténik, az ember új perspektívából látja az addigi dolgait.”

„Nagyon sok dolgot át lehet gondolni és az egészet feldolgozni. Még egy téli szünet alatt is három hónapig tud gondolkodni az ember… Nem, igazából akkor nem, mert akkor is sokat dolgozik. De amikor rendesen el tudtam vonulni, az sokat segített.”

„Megházasodtam, apa lettem. Persze, ez amúgy is megtörtént volna, ilyen az élet. Szerintem ez nem volt hatással rám, mármint, egy módon ezek mindenkire hatással vannak, de az, hogy szakmailag el tudtam távolodni, az többet segített.”

Hülkenberg tisztában van azzal, hogy munkája az Aston Martinnál játékban tartotta, amellett, hogy távol tudott maradni a versenyhétvégéken jelentkező nyomástól. Azonban ugyanekkor rájött arra, mennyire hiányzik neki a folyamatos versenyzés pezsgése.

„Más szerep volt, mint amihez szoktam. Ha nem vagy az autóban, ha nem vagy ott az ülésben és nem kell napról napra teljesítened, teljesen más érzés. Sokkal nyugodtabb az ember, mert nem kell törődni a rossz napokkal.”

„Ebből a szemszögből sokkal nyugodtabb a dolog, de ugyanakkor hiányzik az az izgalom, az a pörgés, amit az ember a versenyzéstől kap. És végül ez az érzés volt, ami felülkerekedett bennem, hogy vissza akarok menni és még egy ideig csinálni akarom ezt.”

Hülkenberg azt is elárulta, hogy a szünete alatt volt ideje átértékelni pályafutását és az évek alatt hozott döntéseit: „Szerintem erről már beszéltem, de az, hogy van esélyem utólag visszanézni a dolgokat, csodálatos. Persze, vannak dolgok, amiken változtattam volna, de nincs értelme a múlton évődni. Tanulni kell belőle, korrigálni és a helyes dolgokat csinálni.”

„Amit korábban mondtam erről a szünetről, amikor az ember elgondolkodik a dolgokon, más szögből látja őket, ezek között vannak, amiket a jövőben másképp fogok csinálni, de egyéb személyes dolgok is felmerültek, amiket most nem fogok részletezni.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL