hero image
dppi

Így élte át Günther Steiner a reggelt, amikor meg kellett válnia Mazepintől

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Megérkeztek a legjobb F1-es belsőkamerás felvételek a Japán Nagydíjról

FORMA-1

Hamilton necces előzése Alonso ellen Suzukából (videó)

FORMA-1

Alonso megérdemelné a Red Bull ülését

FORMA-1

Aggódhat a Ferrari és a Mercedes

Motorsport.hu
2023/04/23 19:59
Nyikita Mazepin és a Haas Forma-1-es csapat főszponzora, az Uralkali azonnal el lettek küldve, amint Oroszország megszállta Ukrajnát.
Ajánlott Videó: Fernando Alonso zseniális rajtja, majd laza rádiózása

A Haas csapatfőnöke új könyvében emlékezett vissza a pillanatra, amikor eldöntötte, megválik Nyikita Mazepintől és apja cégétől, a csapat névadó szponzorától, az Uralkalitól. Amint hallotta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, kikapcsolta telefonját, hogy ne kelljen az újságírók kérdésére válaszolnia:

„Arra ébredtem, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Nagyszerű! Nyilván nagyon aggódtam mindenki iránt, akit ez közvetlenül érintett, de nekem a saját hajómat kellett korlátoznom, ez ugye érthető? A motorsport világában minden szem abban a pillanatban ránk szegeződött.”

„Nem is kapcsoltam be a telefonomat, miután a pályára értem reggel, mert tudtam, hogy folyamatosan csörögne. Amikor bekapcsoltam, volt több mint száz szöveges és vagy hetven hangüzenetem.”

„Volt egy nagyon nehéz beszélgetésem a pilótánkkal, Nyikita Mazepinnel. Tudom, hogy az apja, Dimitrij, az Uralkali, a főszponzorunk többségi részvényese, közel áll Vlagyimir Putyinhoz, én meg nem akartam, hogy a csapatunkat valahogy összekössék valakivel, aki elindít egy k***a háborút, érthető?

„Nyikita azt mondta, őt nem érdekli a politika, csak vezetni akar. Ezt megértem, de ez sokkal nagyobb dolog ennél és mindenkinek nagyon nehéz. Aztán mentem az irodámba, vezetőségi értekezletre. Tudni akarták, hogy csapatfőnökként mit gondolok, hát elmondtam nekik.”

„Dobjuk az Uralkali brandet, változtassuk a festést teljesen fehérre és mondjuk meg az egész kib***tt világnak, hogy mit tettünk, mondtam. Az igazgatóság összes tagja egyetértett velem, szóval az értekezlet pár perc után véget ért.”

A Haas végül Kevin Magnussenre cserélte Mazepint a 2020-as szezont követően visszahozva őt. Ez jó döntésnek bizonyult, a csapat a 2022-es szezon kezdete óta egyre erősebb, első versenyén Bahreinben ötödik lett, majd Szaúd-Arábiában is pontot szerzett – 2019 óta nem volt olyan, hogy a Haas egymás után két futamon az első tízben végzett.